Na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, u subotu 8. lipnja, članovi Hrvatske katoličke misije (HKM) Koblenz, s voditeljem misije, održali su zavjet i hodočastili u marijansko svetište u belgijski Banneux.

Već prije 6 sati ujutro, vesela grupa od 80-ak hodočasnika okupila se kod biste zaštitnika Misije, blaženog Alojzija Stepinca, ispred crkve. Nakon molitve za sretan put, spremno su se ukrcali u autobus i radosno krenuli put Belgije, gdje su stigli oko 9 sati.

Hodočašće je započelo zajedničkom ulaznom procesijom do središnjeg kipa Blažene Djevice Marije, nakon čega je uslijedila sveta misa na hrvatskom jeziku. U molitvama su se stavili pod zagovor Nebeske Majke, izražavajući zavjete, prošnje i zahvale za bogoslova, bolesnike, obitelji, djecu, mlade, zajednicu, narod i Crkvu. Kao dar svetištu, predan je misal na hrvatskom jeziku.

Nakon svete mise, hodočasnici su molili put križa, usput zastajući kod zavjetne kapelice hrvatskog naroda, izgrađene darovima vjernika u dijaspori. Nakon pobožnosti križnog puta, pogledali su film o povijesti svetišta i ukazanja. Slijedila je pauza za ručak, u kojoj je zajedništvo grupe došlo do izražaja, s bogatim zajedničkim stolom na kojem ničega nije manjkalo.

Poslijepodne je bilo ispunjeno osobnom pobožnošću, molitvom za bolesnike, klanjanjem pred Presvetim, blagoslovom nabožnih predmeta te zajedničkim fotografiranjem za uspomenu. Hodočašće je završeno oproštajnom molitvom i pjesmom, pozdravljajući nebesku Majku s nadom za skori ponovni susret u Banneuxu.

Hodočasnici su ispunjena srca i duše krenuli natrag prema Koblenzu, uz pjesmu i druženje. Tijekom povratka, pauze su dodatno učvrstile osjećaj zajedništva među sudionicima.

Posebna zahvalnost upućena je svim hodočasnicima, predmoliteljima, čitačima, pjevačima, ministrantima, kuharicama i konobarima, kao i najmanjim putnicama, Ani i Nikolini, koje su hrabro podnijele hodočašće, djelujući kao poticaj svima.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.06.2024.