Autor: Z.S.

Donji dom švicarskog parlamenta u utorak je glasovao za ratifikaciju Protokola kojim se Sporazum između država članica EU i Švicarske Konfederacije o slobodi kretanja osoba proširuje na Republiku Hrvatsku.

Većina zastupnika donjeg doma parlamenta, Nationalrata, glasovala je za, dok su zastupnici Švicarske narodne stranke (SVP) bili protiv. Oni vjeruju da je ratifikacija protokola inkompatibilna s ustavnim člankom kojeg su Švicarci 2014. prihvatili na referendumu, a kojim se ograničava imigracija.

Ratifikaciju još mora odobriti i Senat. Predsjednica Nationalrata, Christa Markwalder, je tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj kazala da bi Senat mogao dati ‘zeleno svjetlo’ za ratifikaciju u lipnju.

Švicarska, iako nije članica EU, sa Unijom ima potpisano 20 velikih bilateralnih sporazuma među kojima je i onaj o slobodnom kretanju osoba. Ukoliko ratifikacija sporazuma ne stupi na snagu, Švicarska više neće imati pristup milijarde dolara vrijednom znanstvenom programu Europske unije, Horizon 2020 te Erasmus+ programu studentske mobilnosti.

Potvrđivanje Protokola će osigurati građanima Republike Hrvatske jednakopravni status s građanima ostalih država članica EU, uz dogovorena prijelazna razdoblja, kakva su se odnosila i na prethodne krugove proširenja. U prijevodu, između ostalog bi trebalo doći i do povećanja kvota od 50 jednogodišnjih i 450 kratkoročnih radnih dozvola koje trenutno vrijede i ponešto olakšanog zapošljavanja hrvatskih državljana.

Sedmogodišnja prijelazna razdoblja, primjerice, do 31. svibnja 2016. vrijede za državljane Rumunjske i Bugarske. Za njih također vrijede obveza imanja radne dozvole te kvote, koje su se svake godine povećavale. Regionalne vlasti su također bile dužne skrbiti o tome postoji li za taj posao jednako kvalificirani Švicarac i sl.

Datum objave: 27.04.2016.