U sklopu programa umrežavanja i povezivanja hrvatskih folklornih društava iz domovine i svijeta, HKD Stjepan Radić Pridvorje iz Konavala bio je u višednevnom posjetu gradišćanskim Hrvatima u Mađarskoj i Austriji, a domaćini su im bili KUD Veseli Gradišćanci iz mađarskog Unda.

Cijeli folklorni ansambl, njih 56, prošli tjedan je doputovalo u Und u Mađarskoj u posjet hrvatskoj zajednici gradišćanskih Hrvata. Domaćini su im bili KUD Veseli Gradišćanci s predsjednikom Hrvatske samouprave i voditeljem KUD-a  Istvanom Koloszarom koji nam je ispričao kako je proteklo druženje i upoznavanje sa životom gradišćanskih Hrvata. 

U Undi su prisustvovali misi u hrvatskoj crkvi sv. Martina koju su  služili župnici  Štefan Dumović i don. Ante Kolić koji im je ispričao kako se u crkvi čuva Gospina slika koju su prije 490 godina donijeli prvi Gradišćanci iz Dalmacije. Ručak su im pripremili žitelji Unda, bio je to gulaš na gradišćanski način serviran u kulturnom domu, prenosi Glas Hrvatske.

Grupa je bila smještena u Hrvatskom Židanu, gdje su predstavili rad društva cjelovečernjim nastupom. Puno se ljudi odazvalo i nazočilo koncertu, a program je podržao i hrvatski veleposlanik iz Budimpešte dr. Mladen Andrlić. Program je vodio voditelj KUD-a Stjepan Radić Pavo Đukić koji je zaslužnima za organizaciju ovu manifestaciju podijelio i darove, među ostalima: predsjedniku Društva gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj Vinku Hergoviću, načelniku Hrvatskog Židana Štefanu Krizmaniću i voditeljici kulturnog doma Mirjani Šteiner. Nakon nastupa do kasno u noć druženje i zabava uz hrvatske tamburaše iz H. Židana.

Drugi dan su gosti posjetili hrvatski gradić Kiseg koji je poznat po Nikoli Jurišiću koji ga je obranio od Turaka. Voditelj izleta bio je Šandor Petković, predsjednik hrvatske mjesne samouprave. Navečer su uživali u gastronomskim delicijama u Prisiki i razmijenili darove s domaćinom  Koloszarom koji im je pričao o običajima gradišćanskih Hrvata i darovao gradišćansku nošnju staru 150 godina.

Nedjelja je bila rezervirana za put u Beč gdje su ispred Schönbrunna izveli glazbeno-scenski program. I u Beču su bili na misi u bečkoj župi Don Bosco koju je predvodio župnik don Ivica Stanković, a njihov mandolinski sastav i zbor sudjelovao svirkom i pjesmom tijekom mise.

– Važno je pisati da ovo putovanje je izmisĺio pokojni Nenad Breka bivši plesač Lada i koreograf! Neka počiva u miru Božjem, za kraj nam je rekao Koloszar, s nadom da će se ovakvi susreti povezivanja hrvatskih društava održavati i dalje.


Autor: CroExpress Datum objave: 03.05.2024.