Autor: CroExpress

U večernjim satima 21. travnja 2016., u organizaciji Hrvatske akademske zajednice u Austriji, predstavljene su dvije knjige: ‘Zbornik radova Periodicum 2016’ i ‘Kroaten an der Wiener Universität’, sa znanstvenoga simpozija u povodu 650. obljetnice osnutka Bečkog sveučilišta.

Skup je uvodno pozdravila Veleposlanica RH u Austriji dr. Vesna Cvjetković, koja je bila ujedno i osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Veleposlanica Cvjetković uputila je čestitke na uspješnom radu Hrvatskoj akademskoj zajednici u Austriji. Opunomoćena ministrica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji, dr. Zdenka Weber, bila je ujedno i voditeljica promocije.

Biserka Lukan je okupljene pozdravila u ime predstojnika Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa.

‚Koristim priliku zahvaliti se Hrvatskoj akademskoj zajednici na uspješnoj organizaciji skupa upriličenog u čast 650.obljetnice Bečkog sveučilišta, pod znakovitim naslovom Hrvati na Bečkom sveučilištu , kao i organizaciji svih drugih priredaba, skupova, događaja, ove večeri što su je upriličili, koji su prerasli ili koji će prerasti u zapažene znanstvene, prigodničarske i kulturne priredbe, prepoznate kao takve kod Hrvata u Domovini i izvan nje‘, poručila je Lukan.

Mr.sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, govoreći o gladi kao fiziološkoj potrebi rekao je da postoji još jedna glad, glad za znanjem. Ovakva večer ide u prilog tome.

Nazočne posjetitelje u ime domaćina pozdravili su predsjednici HAZ-a Marijan Kalapurić i Igor Lacković. Zahvalili su se prisutnim promoventima kao i onima koji nisu mogli doći, a također su zaslužni za izlaženje ovih vrijednih publikacija.

Nazočnima su se obratile i dobitnice godišnje nagrade HAZ-a, dr. Sabina Hodžić, docentica na Katedri za javne financije Sveučilišta u Rijeci, fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, dr. Emira Bečić, znanstvena suradnica iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, te pozdravnim pismom podrške radu HAZ-A dr. Frančeska Liebmann.

Skupu su nazočili su promoventi akademik Josip Bratulić, HAZU, Zagreb, prof. Alojz Jembrih, Sveučilište, Zagreb, akademik Nikola Benčić, znanstvenik i dopisni član HAZU, Zagreb, mag. Anamarija Manestar, Hrvatska akademska zajednica u Austriji i dr. Josip Seršić, Hrvatska akademska zajednica u Austriji. Bili su tu i Vladimir Biti i Bernardica Katušić s Instituta za slavistiku Bečkog sveučilišta te Ivana Rora voditeljica Odjela za marketing Hrvatske matice iseljenika.


Neformalno druženje uz ovu zanimljivu temu nastavilo se još neko vrijeme uz glazbenu pratnju flautistice Nike Baumann i dvojca Krunoslav Rigismundh i Mijo Bijuklić (vokal i gitara).

Datum objave: 25.04.2016.