Autor: Hina/CroExpress

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine usuglasilo je u petak u Vitezu da će zajednički nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u sredinama gdje su Hrvati u manjini ili su relativna većina, dok će u većinskim hrvatskim općinama imati zasebne liste kako bi potaknule zdravo suparništvo.

Kako je priopćeno nakon sjednice čelništva HNS BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke, dogovoren je zajednički nastup u svim sredinama gdje brojnost hrvatskog naroda ‘može imati negativne posljedice oko samog izbora predstavnika lokalnih vlasti i mjesta načelnika, odnosno gradonačelnika u svim onim sredinama gdje je omjer stanovništva polovičan, a i u onim sredinama gdje Hrvata skoro uopće i nema’.

U trećoj skupini općina gdje su Hrvati najbrojniji kao narod strankama je prepušteno da kandidiraju svoje najbolje kandidate, kako bi ‘napravili jedno zdravo suparništvo’.

Na sjednici je dogovoreno da sve stranke u sljedećih sedam dana dostave predstavnike u pojedinim lokalnim sredinama, koji će se dogovoriti oko uspostave vijećničkih lista, oko prijedloga za mjesta gradonačelnika i načelnika.

Definirano je da za tri tjedna sve općinske organizacije okupljene oko HNS-a trebaju dostaviti jasne prijedloge svojih kandidata, kako bi se onemogućile podjele te da Hrvati opet izgube načelničke pozicije zbog više kandidata na izborima. Iz HNS-a su naveli da je u pitanju Vitez, Odžak, Jajce, Novi Travnik, Busovača i brojne druge općine.

Stranke HNS-a najavile su da će intenzivirati razgovore kako bi se ipak održali lokalni izbori u Mostaru za kojega je Ustavni sud BiH poništio izborna pravila a u međuvremenu političke stranke nisu donijele izborni zakon.

Datum objave: 23.04.2016.