Učenici osmih razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, kao i oni koji su odabrali izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, trenutno su na nezaboravnom putovanju – malom maturalcu u domovini.

Ova ekskurzija predstavlja izvanrednu priliku za mlade da istraže svoje korijene, upoznaju bogatu kulturnu baštinu Hrvatske te da se povežu s vršnjacima iz različitih dijelova regije.

Mladi Hrvati iz Srbije stigli su kako bi istražili svoju domovinu, provodeći vrijeme u obilasku Hrvatske od sjevera do juga. Ova generacija okupila se iz više gradova – Subotice, Đurđina, Monoštora, Berega, Sonte, Vajske i Plavne – predstavljajući raznolikost i bogatstvo iskustava koje nose sa sobom.

Prva destinacija na njihovom putovanju je Učenički dom “Marije Jambrišak” u Zagrebu, gdje će provesti dva nezaboravna dana uz srdačne domaćine. Nakon Zagreba, mladi putnici uputit će se prema Splitu, Sinju i Trogiru, gdje će nastaviti svoje istraživanje i upijanje kulturnog naslijeđa.

Ovaj izlet podržan je kroz organizaciju prijevoza od strane HPD “Bela Gabrić” i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ističući važnost povezivanja mladih generacija kroz kulturnu razmjenu i očuvanje identiteta. Ovaj put nije samo obično putovanje; to je iskustvo koje će ostaviti dubok i trajan utisak na sve sudionike, jačajući veze među Hrvatima diljem regije i potičući razumijevanje i poštovanje prema vlastitom kulturnom naslijeđu.


Autor: CroExpress Datum objave: 03.04.2024.