Više od 30 godina od stradanja i protjerivanja Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, zajednica koja je svoje sjedište pronašla u Zagrebu i dalje svjedoči tragičnim sudbinama vojvođanskih Hrvata tijekom tog teškog razdoblja.

Otkako je počeo rat 1991. godine, mnogi Hrvati bili su prisiljeni napustiti svoje domove u Vojvodini, regiji u kojoj su stoljećima živjeli kao autohtono stanovništvo.

Ustrajnost i predanost ove zajednice očituje se kroz čuvanje i unapređivanje tradicijske baštine Hrvata iz njenog područja te njegovanje vlastitog kulturnog identiteta koji čini bogat mozaik hrvatske kulture. Ovaj vikend, u Zagrebu se održao Bunjevački prelo na kojem su se okupili mnogi vojvođanski Hrvati kako bi očuvali svoju baštinu i osjetili dodir svojeg rodno kraja. Uz glazbu Ansambla Hajo iz Subotice, zvuci rodnog zavičaja bili su bliže nego ikad.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske prisustvovao je ovoj iznimnoj kulturnoj manifestaciji koju je organizirala Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u suradnji s Društvom vojvođanskih i podunavskih Hrvata u Zagrebu.

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata sa sjedištem u Zagrebu više od 30 godina opstaje kao svjedok…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskeSrijeda, 7. veljače 2024.

Ovaj događaj predstavlja važan korak u očuvanju identiteta i povezivanju Hrvata iz različitih regija, pokazujući snagu zajedništva i kulture kao mosta koji povezuje ljude unatoč udaljenostima i izazovima.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.02.2024.