Ovogodišnje događanje obilježeno je izvanrednim nastupima folklornog odjela “Bunjevačkog Kola”, te glazbenih sastava “Ruže” i “Tamburaši za dušu”.

Publika je svojim glasovima odabrala najljepšu prelju, a titulu najljepše pripala je Barbari Piuković, dok su Aleksandra Antal i Katarina Vuić ponijele titule prve i druge pratilje.

Posebno priznanje stiglo je od strane žirija koji je proglasio Željku Zelić Nedeljković autoricom najljepše preljske pjesme ove godine.

Hrvatska kulturna baština ispunjena obiljem običaja, znanja i vještina naslijeđenih od naših predaka i prenošena s…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskePonedjeljak, 29. siječnja 2024.

Ovaj događaj, poznat kao “Veliko Prelo”, ima duboko ukorijenjene korijene u tradiciji pokladnog okupljanja Hrvata u Subotici i okolici, te se prvi put održao davne 1879. godine. Njegovo porijeklo vuče iz obiteljskih domova na salašima, gdje su se ljudi okupljali u vrijeme kada poljski radovi nisu bili u punom jeku, posebice za vrijeme poklada.

Ovaj događaj nije samo prilika za zabavu, već je i dragocjena baština koja obogaćuje kulturnu scenu Subotice i čuva tradiciju Hrvata u Srbiji. Kulturni Centar “Bunjevačko Kolo” nastavlja s promicanjem i očuvanjem kulturnog identiteta kroz takve manifestacije, potičući zajedništvo i povezanost među ljudima.


Autor: CroExpress/NIU 'Hrvatska riječ' Subotica & SDUHIRH Datum objave: 01.02.2024.