Autor: CroExpress

Članak je u cijelosti preuzet s bloga ‘Gastarbajterica – nova generacija’.

S travnjem je stiglo proljeće u punom sjaju u Njemačku. Dani već traju do gotovo 20:30, a u subotu sam po prvi puta ove godine izašla iz stana bez zimske jakne. No vidjet ćemo koliko će se zadržati, s obzirom da su se prije koja tri tjedna u jednom tjednu izmijenila tri godišnja doba. U ponedjeljak je pao prvi (a izgleda i posljednji) gusti snijeg ove zime i zabijelio cijeli Bergisches Land, zatim smo u srijedu i četvrtak imali kišu neviđenu, nebo se otvorilo, a četvrtak i petak su bili predivni, sunčani i neizmjerno topli za zimu!

Danas su me opet zeznuli školski praznici. Ujutro sam prije izlaska iz stana išla zbog busa provjeriti da li još traju i našla na internetu da traju pa se zaputila pješice do kolodvora kad ono na pola puta me prošišala dva autobusa. Peh. Do vlaka sam jedva stigla, putem skinula i jaknu i vestu, te ušla u njega mokra do kože koliko je vani toplo bilo. A nisam imala ni gumicu za kosu. Ima li išta gore u životu??

Zatim sam na poslu u kalendaru vidjela zakazan termin sa šefovima. Mislila sam da sam nešto gadno zaribala i tri sata umirala od straha da će me najuriti iako (koliko ja znam) nisam ništa učinila što bi vodilo tomu, a onda sam saznala da dva puta godišnje svi zaposlenici u firmi imaju osobni razgovor, tzv. ‘appraisal’ s nadređenim(a) na kojem se raspravlja što nam se sviđa / ne sviđa u poslu, što bi promijenili, što volimo više, a što manje raditi, dobije se feedback od nadređenih i slično. Pao mi je kamen sa srca!

Ja sam rekla da mi je super što svaki dan, a i tijekom dana radim puno različitih zadataka umjesto po cijele dane jedno te isto kao što je bio slučaj u hrvatskim firmama, da sam puno toga naučila i još uvijek učim, što njemačkog što vezano uz posao, da mi je posao zabavan i da se radujem novim zadacima!

Šef i šefica su mi rekli da jako brzo učim i napredujem i da su iznenađeni koliko rado telefoniram s obzirom na moj njemački i strah od telefoniranja koji sam imala na početku jer pričanje na njemačkom je jedna stvar, a pričanje na njemačkom preko telefona nešto sasvim drugo! Kroz razgovor se spomenuo i nekakav ugovor. Mislim da će me uskoro preuzeti! Uglavnom jedan vrlo ugodan i pozitivan razgovor.

Šefica je moje radovanje novim zadacima vrlo ozbiljno shvatila i već od ovog mjeseca preuzimam kormilo kod obračuna putnih troškova. ŠOK! Imam još milijun pitanja oko toga jer ih radim tek dva mjeseca i to samo par dana mjesečno te nemam pojma na što će to ličiti, ali potrudit ću se.

Osim toga želi me0, s obzirom na moje zanimanje, malo više približiti financijama jer nisam zaposlena direktno u odjelu financija, ali imamo nekih dodirnih točaka s njima. Tako da ću krajem mjeseca raditi i analize podataka iz SAP-a u excelu i mjesečne izvještaje za podružnice. Iskreno da vam kažem, ne znam ni ja što je to točno jer to još nitko u firmi nije radio osim šefice, znam samo da ima veze s pivot tablicama, brojevima, SAP-om, excelom i nekakvim funkcijama, ali se radujem 🙂

Osim toga u zadnje vrijeme mi stalno daju nekakve komplicirane slučajeve vezane uz otkazne rokove, pa čak i pravne. Zivkam po sudovima i bankama, nabavljam potvrde potvrda, obrađujem tužbe i slično. Ne znam još da li me samo testiraju kako ću se snaći u nepoznatim situacijama i da li ću puknuti (kao neke kolegice) ili me vide kao mladu nadu i imaju veće planove za mene. Nije mi svejedno kada držim 10 stranica Urkunde (=sudska povelja) u ruci koje moram obraditi, a velik dio iste ne razumijem pa si moram uzeti malo vremena i sve to uz pomoć rječnika pročitati. Uvijek kažu direktno: ‘sada moraš nazvati ovdje, pa napraviti ovo, zatim to…’ itd., ali ipak mi je draže kada razumijem što točno radim. Zeznuto.

Mislim da me ustvari pripremaju za tzv. ‘payroll’ jer je strašno teško naći stručnjaka koji se razumije u to i ima živaca to raditi. Već duže vrijeme neuspješno tražimo Payroll specijalista jer je prije par tjedana dosadašnja radnica dala otkaz i otišla u PwC (jedna od ‘big 4’). Payroll je odjel zadužen za sve probleme vezane uz isplatu plaća i nastupa nakon obračuna koji je u mojoj firmi uvijek krajem mjeseca. Nisam sigurna, ali mislim da pokušavaju od mene napraviti jednog. Ne bi ni bilo loše, ali neću ništa unaprijed govoriti nego pustiti da se stvari odviju svojim tokom.

Naime, radi se o firmi koja se od prije 2 godine strašno razvija u svim državama u kojima posluje, te se samo u Njemačkoj očekuje proširenje od nevjerojatnih 96% do kraja godine, te zapošljava puno novih radnika. To je i razlog zašto ‘svi rade sve’. Jednostavno nemamo dovoljno ljudi pa svi moramo sve učiti i obavljati, što meni super odgovara jer imam priliku puno više toga naučiti nego što bih vjerojatno naučila u većini drugih firmi.

Eh da, uskoro imam prvo službeno putovanje i to ni više ni manje nego u inozemstvo!

Datum objave: 05.04.2016.