Autor: M.L.

Mladeži CDU-a i CSU-a pozvale su na dizanje dobne granice za umirovljenje u Njemačkoj sa 63 ili 67 godina na 70 godina. Time žele izbjeći siromaštvo u starijoj dobi, poručili su u pismu koje su poslali ministrici rada Andrei Nahles (SPD).

‘Umjesto da prihvati dugoročne izazove, Vlada je zapalila društveni vatromet u posljednjih nekoliko godina’, napisali su mladi političari u pismu koje je objavio Bild. Odlazak u mirovinu sa 63 godine, spuštanje praga za dobivanje invalidske mirovine i slične mjere pokazatelj su ‘dramatične političke kratkovidnosti’, smatraju mladi CDU-a i CSU-a. Oni pozivaju na ‘promjenu smjera mirovinske politike’, prenosi JF.

Posebno niska stopa rođenja predstavlja za mlade generacije u aktualnom modelu financiranja mirovinskog sustava međugeneracijske solidarnosti gotovo nemogućim izazovom, poručuju mladi unionisti. Ne promjeni li se ništa, smatraju, umirovljenici će za 30 do 40 godina ‘dosegnuti tek 30 posto svoje prethodne prosječne plaće’. A od toga, kažu, nitko ne može živjeti.

Mladi unionisti kažu da se za ljude rođene između 1980. i 1990. godine predviđa produljenje životnog vijeka od 2,5 godine u usporedbi s generacijama prije njih, dok je dob odlaska u mirovinu povećana za samo jednu četvrtinu tog broja, odnosno za 7,5 mjeseci.

‘Naravno da ne može svatko raditi do 67. ili 70. godine života, no većina to može’, kaže čelnik mladeži Paul Ziemiak i dodaje: ‘Ljudi trebaju znati da će u budućnosti dulje raditi, a ne kraće.’

Datum objave: 05.04.2016.