Autor: Z.S./Nasiljudi.hr

– Otišao sam kod tetke u Njemačku, samo da vidim kakva je tamo procedura oko prijavljivanja boravka, prijave na zavod za zapošljavanje i kakva je ponuda posla. Taman u to vrijeme, tetka je naručila nekakav namještaj. Nakon tri dana provedena kod tetke došao je namještaj, čovjek koji ga je dovezao je pitao bih li mu pomogao, pošto je njegov pomoćnik, koji inače radi s njim na bolovanju. Kad smo sve iznijeli i montirali (i to sam mu pomogao), tetka ga je pitala kakvo je stanje kod njega u firmi, ima li možda posla. Zaposlenik je rekao da im nedostaje radnika i da će svakako pitati ima li mjesta za mene. Otišao sam kući u Hrvatsku zbog obaveza i planirao se opet vratiti i nastaviti potragu za poslom. Međutim, tetka me nazvala i rekla da odmah za tri dana dođem, da sam dobio posao. Dovoljno sam mlad i ‘lud’ i odmah sam prihvatio izazov – priča mladi Pleterničanin Josip Pekaž svoju neobičnu priču o zaposlenju u Njemačkoj.

Kako kaže za portal Naši ljudi, sve se to dogodilo prošle jeseni. Danas Josip živi kod tetke u Hasslochu. Kad je došao nije dobro znao njemački jezik, a počeo je probno raditi u prodavaonici namještaja kao dostavljač i monter. Nakon što je zadovoljio, ugovor je dobio na šest mjeseci. Danas lakše komunicira na njemačkom.

– Još uvijek stanujem kod tetke, pa mi tako veliki dio plaće ostane. Gledam stanove i svakako ću se preseliti negdje kako bih bio samostalan. Cilj mi je pronaći bolje plaćeni posao, ali to tek kad u potpunosti savladam njemački jezik, odnosno kad ga budem znao da bez ikakvih problema mogu komunicirati s ljudima. U Hrvatsku se ne planiram vraćati jer ne vidim nikakvu dobru stranu življenja u Hrvatskoj. Nema posla, nema novca i samo stojiš i propadaš – zaključuje pesimistično Josip.

Datum objave: 22.03.2016.