Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu potpisali su sporazum o suradnji koji će postaviti čvrste temelje za daljnju podršku i razvoj veza s hrvatskim iseljeništvom.

Potpisivanju su prisustvovali državni tajnik Središnjeg ureda, Zvonko Milas, te dekan Filozofskoga fakulteta, izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić.

Ovaj sporazum označava veliku prekretnicu u već uspješnom partnerstvu između Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Filozofskog fakulteta. Dosadašnja suradnja kontinuirano se provodi i iznimno dobro funkcionira na nekoliko ključnih programa:

Stipendije za učenje hrvatskog jezika na Croaticum – Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik: Program omogućava članovima hrvatskog iseljeništva priliku da steknu duboko razumijevanje i vještine u hrvatskom jeziku putem stipendija za pohađanje tečajeva na renomiranom Croaticum centru.

Besplatan internetski tečaj hrvatskog jezika razine A1 i A2: Putem ovog online tečaja, dostupnog svima zainteresiranima, širi se pristup učenju hrvatskog jezika, čime se promiče očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta diljem svijeta.

Posebna upisna kvota za pripadnike hrvatskog iseljeništva i hrvatske nacionalne manjine: Filozofski fakultet osigurava posebne kvote za upis članova hrvatskog iseljeništva i pripadnika hrvatske nacionalne manjine, što olakšava pristup visokom obrazovanju u Hrvatskoj.

Ovim Sporazumom o suradnji širi se područje zajedničkog djelovanja, obuhvaćajući različite inicijative i projekte koji će podržati razvoj i jačanje povezanosti Hrvata koji žive izvan domovine s Hrvatskom. Obe strane iskazuju veliku nadu u uspješnu budućnost ove suradnje, koja će doprinijeti očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta i jačanju veza između Hrvatske i njezine dijaspore širom svijeta.


Autor: CroExpress Datum objave: 27.10.2023.