S ciljem očuvanja i njegovanja hrvatske kulture, tradicije i običaja Hrvata u BiH te jačanja veza hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, u petak, 13. listopada, u Zagrebu su održana dva događanja važna za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu održana je premijera dokumentarnog filma – „Kad zapjevaju Ilija i Marko” – o izvornoj glazbi Bosanske Posavine, središnje i sjeveroistočne Bosne, s posebnim naglaskom na braću Begić.

Premijera dokumentarnog filma - 'Kad zapjevaju Ilija i Marko' bila je posvećena nevjerojatnoj karijeri čuvenih izvođača izvorne glazbe
Foto: hrvatiizvanrh

Radi se o dijelu velikog kulturnog projekta „Zaštite posavske izvorne glazbe” pod pokroviteljstvom Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Također je u zagrebačkom restoranu Gastro Globus, održana tradicionalna Uskopaljska večer, organizirana od strane Uskopaljske zajednice u Republici Hrvatskoj. Ova svečana manifestacija okuplja Uskopljake, prije svega one koji žive u Hrvatskoj, ali i one iz Bosne i Hercegovine te svijeta.

Premijera dokumentarnog filma - 'Kad zapjevaju Ilija i Marko' bila je posvećena nevjerojatnoj karijeri čuvenih izvođača izvorne glazbe
Foto: hrvatiizvanrh

Državni tajnik Zvonko Milas podržao je ova događanja, naglasivši važnost njegovanja i očuvanja hrvatske tradicije i kulture te prenošenja iste na buduće generacije.

Izaslanstvo ŽO HDZ BIH ŽSB predvođeno predsjednikom Radojom Vidovićem na tradicionalnoj Uskopaljskoj večeri u Zagrebu…

Objavljuje HDZ BiH Središnja BosnaPetak, 13. listopada 2023.

Autor: CroExpress Datum objave: 14.10.2023.