Učenici i nastavnici Gimnazije Pula nedavno su imali priliku posjetiti Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, gdje su se upoznali s radom i suradnicima ove renomirane pečuške hrvatske institucije.

Ravnatelj Zavoda, dr. sc. Stjepan Blažetin, srdačno je dočekao grupu posjetitelja i održao zanimljivo izlaganje o aktivnostima Znanstvenog zavoda.

Ova vrijedna suradnja između Obrazovnog centra Miroslava Krleže i Gimnazije Pula započela je 2019. godine i postala je iznimno važan dio obrazovnog iskustva učenika iz obje zemlje. Prema dogovoru, učenici iz Hrvatske posjećuju Pečuh na početku školske godine, dok učenici iz Mađarske dolaze u Pulu na kraju školske godine.

Ovaj oblik školske razmjene omogućava učenicima da steknu dublje razumijevanje kulture i obrazovnog sustava druge zemlje te razvijaju međunarodne prijateljske veze. Tijekom posjeta Znanstvenom zavodu Hrvata, učenici su imali priliku bolje upoznati znanstveno istraživanje i rad koji se provodi u instituciji te su se inspirirali brojnim mogućnostima koje znanost pruža.

Ovaj oblik suradnje i razmjene iskustava između dviju škola potiče kulturnu razmjenu, jača prijateljstva i potiče učenike na razvoj šire perspektive. Gimnazija Pula i Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj nadaju se nastavku ove uspješne suradnje i daljnjem promicanju međunarodnog razumijevanja među mladim generacijama.


Autor: CroExpress Datum objave: 29.09.2023.