Autor: CroExpress

Čak trećina meda na tržištu EU je ‘krivotvorena’. Kako izvještava ured hrvatske europarlamentarke Marijane Petir, u prosincu 2015. godine iz svih 28 zemalja članica EU te Švicarske i Norveške prikupljeno je 2237 uzoraka meda namijenjenog ljudskoj prehrani. Uzorci su laboratorijski analizirani i čak 29% uzoraka meda je bilo ‘sumnjivo’, tj. nije bilo u skladu s onim što je pisalo na deklaracijama. Na uzorcima je bilo navedeno pogrešno geografsko podrijetlo, med je bio pomiješan s raznim vrstama šećera, a na nekima je bilo navedeno pogrešno biljno podrijetlo.

Zastupnica Petir je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj ponovno upozorila na problem vezan uz med koji u Hrvatsku stiže iz uvoza, koji se umješava u domaći med i potom dobiva etiketu europski med. Takav med upitne je kvalitete, a na police hrvatskih trgovina dolazi čak i iz Kine, iako hrvatski pčelari proizvode dovoljno meda za naše potrebe. Taj med, bez obzira što je za dobavljače jeftin i predstavlja nelojalnu konkurenciju domaćem medu, nije u konačnici jeftiniji za potrošače koji uopće ne znaju što konzumiraju.

Obzirom da je riječ o prijevari, Petir traži da se na etiketama uvede označavanje države u kojoj je med proizveden te da se uspostave strože kontrole kojima bi se prijevare na vrijeme otkrile i spriječile.

Hrvatska nije jedina koja se bori s nekvalitetnim uvoznim medom, što su posvjedočili i drugi zastupnici, te će se stoga na nivou EU uskoro organizirati analize 1200 uzoraka meda iz svih država članica, koristeći napredne metode analize, a rezultati će biti poznati na jesen. Rezultat te analize bit će i uspostava baze podatka kako bi se ubuduće lakše prepoznalo odakle dolaze mješavine meda s velikim količinama raznih umjetnih šećera.

Datum objave: 16.03.2016.