Autor: Franjo Akmadža

Nakon lokalnih izbora u Hessenu, politička karta za sljedeće legislativno razdoblje biti će puno kompliciranija. Događaji na Bliskom istoku te iz toga nastala izbjeglička kriza utječe čak i na lokalne izbore. Nova stranka AfD-a (Alternative für Deutschland) mnogima je pomrsila račune.

Bili su ovo prvi izbori na kojima su aktivno i pasivno pravo, znači biračko pravo u potpunosti tj. da biraju i mogu biti birani, imali i hrvatski državljani. Brojni Hrvati našli su se na listama političkih stranaka, a u najvećem broju upravo na listama demokršćanskog CDU-a. Ostvareni rezultati više su nego dobri. Za sada je potvrđen ‘ulazak’ dr. Siniše Kušića u Liederbachu, te mladog Juliana Amenta u Rüsselsheimu i Milana Gerovca u Neu-Isenburgu. Očekuje se rezultat Michaela Königa u Dreieichu, Mate Bartulovića u mjesnoj zajednici Wiesbaden te Olge Stoss u Bad Homburgu.

Iznenađenje je ostvarila Anita Akmadža, također na listi CDU-a, a koja se je natjecala za Gradsku skupštinu Frankfurta. Anita je bila na 31. mjestu na listi i mnogi joj, s obzirom na prognoze o rastu popularnosti AfD-a i pada broja mjesta koja bi mogao osvojiti CDU, nisu prognozirali ulazak.
Na kraju je CDU osvojio 22 mjesta u Gradskoj skupštini, šest manje nego do sada. Anita Akmadža je osvojila je 46094 glasova i skočila za sedam mjesta, s 31. na 24. mjesto preskočivši brojne stranačke kolege koji su bili puno bolje plasirani na listama.

Ovaj uspjeh može se objasniti jedino povećanim interesom i izlaskom na izbore brojnih Hrvata koji žive u Frankfurtu i okolici. Time je Anita Akmadža došla u poziciju, da nakon odlaska nekih od stranačkih kolega u izvršnu vlast u narednih dva mjeseca, uđe u Gradsku skupštinu. Ulaskom Anite Akmadže, dr. Siniše Kušića, Juliana Amenta i Milana Gerovca bi se ostvarila prilika da Hrvati prvi puta u povijesti imaju nekog iz svojih redova da ih zastupa u Gradskoj skupštini.

Datum objave: 09.03.2016.