U Vitezu je proteklog vikenda održana tradicionalna 12. smotra folklora “Nadiočko veče folklora” u organizaciji hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Topala” Nadioci – Vitez.

Smotra je okupila hrvatska društva iz Viteza, Brestovskog, Čapljine, Širokog Brijega te goste iz Hrvatske. Bila je to prilika za promociju naše bogate tradicijske kulture te za povezivanje i umrežavanje radi osnaživanja hrvatskoga  kulturnog kruga.

HKUD TOPALA Nadioci – Vitez osnovano je 10. listopada 2010. s ciljem očuvanja folklorne baštine i okupljanja građana toga maloga mjesta. Društvo danas broji 30 aktivnih članova od kojih je 15-oro djece. Društvo ima tri grupe: veterani, izvedbeni sastav i pripremni sastav, a djeluju u tri sekcije: dramska, pjevačka i folklorna skupina, prenosi Glas Hrvatske.

Rad društva se odvija radno u okupljanjima po dva puta tjedno po sekcijama te organizacijom raznih manifestacija s ciljem očuvanja i promocije hrvatske tradicijske kulture. S folklornom skupinom radi koreografkinja gđa. Anđelka Omazić, a društvom rukovodi predsjednik Josip Jukić koji zajedno s Anđelkom Omazić nastoji okupiti ljubitelje i poznavatelje folklorne tradicije kako bi se ljubav prema baštini, ali i pjesme i plesovi naših predaka prenijeli na mlađe naraštaje. Tu su naravno i brojni drugi podupiratelji, a zahvaljujemo predsjedniku odbora HKUD-a “Topala” Anti Kuni na poslanim fotografijama sa smotre.

Od osnivanja kroz društvo je prošlo više od 250 mladih koji su naučili korake tradicijskih plesova i ponijeli ih sa sobom kao čuvari tradicije gdjegod otišli da se ne zaborave.

Na prvoj smotri folklora održanoj 10.07.2011. društvo je položilo kamen temeljac i tim događajem je gospođa Slavica Josipović postala kuma Društva, a počela je izgradnja Hrvatskog doma kulture. 

Organizacija smotre folklora “Nadiočko veče folklora” prilika je da se okupe hrvatska kulturno-umjetnička društva u Bosni i Hercegovini, kao i da se društva povežu s istorodnim u Hrvatskoj te da svi zajedno promoviraju našu tradicijsku kulturu koja je dio hrvatskoga identiteta, a svakako i prigoda za druženje i stjecanje novih prijatelja.


Autor: CroExpress Datum objave: 03.08.2023.