Javna ustanova Park prirode Velebit otvorila je za korištenje alpinističko-planinarsku stazu Ferratu, na masivu Crnopca (1402 m), najajjužnijem predjelu Velebita, izvijestila je u subotu Zadarska županija.

Ferratom se među prvima na vrh Veliki Bat popeo zadarski župan Božidar Longin u pratnji suradnika i ravnatelja Parka prirode Velebit Marija Šabana.

“Zadarska županija u prostoru od samo nekoliko kilometara nudi niz prirodnih atrakcija, a svaki kutak našeg Velebita priča svoju priču. Ova staza je iznimno atraktivna i prije svega dobro osigurana pa preporučujem svima koji vole ovakav način planinarenja da dođu na Crnopac”, izjavio je župan Longin.

Otvorena je alpinističko-planinarska staza Ferrata na velebitskom masivu Crnopca 
Foto: Hina

Trasa Ferrata na masivu Crnopac izrađena je u sklopu projekta Centar izvrsnosti Cerovačke špilje. Dodatno je obogatila turistička ponuda centra, južnog Velebita i Zadarske županije.

“Masiv Crnopca karakteriziraju brojni površinski i podzemni krški fenomeni, a najpoznatije su Cerovačke špilje, koje su otvorene prošle godine. Pozivam sve, ako još nisu, da se upute prema ličkom dijelu naše županije i posjete Cerovačke špilje i novouređenu Via Ferratu Bat do koje treba nešto manje od sat vremena uspona”, poručio je zadarski župan Longin.

Otvorena je alpinističko-planinarska staza Ferrata na velebitskom masivu Crnopca 
Foto: Hina

Via Ferrata Bat smještena je na zapadnom rebru Velikog Bata (1383 metara), što omogućuje panoramski pogled na Liku i Dalmaciju te povećava atraktivnost penjanja.

S obzirom na to da je Ferrata planinska, avanturistička ruta opremljena kablovima, klinovima i metalnim nožištima, penjanje je isključivo uz upotrebu odgovarajuće opreme. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.07.2023.