U poslijepodnevnim satima, splitski Peristil oplemenjen je melodijom, plesom, stihovima i pjesmom mladih izvođača iz hrvatske škole kardinal Stepinac iz Chicaga.

Splitski Peristil, koji već stoljećima predstavlja središnje mjesto okupljanja u gradu, bio je svjedokom posebnog događaja koji je oduševio kako turiste, tako i Splićane.

U sklopu programa koji je izveden iz srca velike Hrvatske, mladi izvođači su s oduševljenjem izveli stihove iz pjesme “Domovina”. Njihov nastup bio je popraćen pažnjom i divljenjem prisutnih, koji su bili zahvaćeni snagom i ljepotom izvedbe.

Domaćini su im bili iz folklornog ansambla Jedinstvo, zajedno s predsjednikom Eminom Sarajlićem i voditelj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, Antom Ćaletom.

Maja Galić, voditeljica hrvatske škole Kardinal Stepinac iz Chicaga, naglasila je povijesni značaj mjesta na kojem su nastupili. Sa spoznajom da je prostor pred splitskim sv. Dujem ugostio potomke hrvatskih iseljenika, mladi izvođači su s ponosom i snažnim osjećajem pripadnosti domovini i hrvatskom kulturološkom identitetu izveli svoj program.

Ovaj događaj predstavlja još jedan primjer kako se hrvatska kultura i baština njeguju i prenose na mlade generacije diljem svijeta. Splitski Peristil, sa svojom poviješću i dušom, postao je mjesto gdje su se susrele prošlost i sadašnjost, spajajući srca i stvarajući posebne emocije koje će ostati dugo urezane u sjećanju svih prisutnih.

Uz ovakve izvedbe i događaje, veza između Hrvatske i hrvatske dijaspore sve više jača, gradeći mostove između različitih generacija i kontinenata.


Autor: CroExpress Datum objave: 06.07.2023.