U Monoštoru, pitoresknom mjestu u Vojvodini, održan je spektakularan “Marijanski pučki festival” u crkvi sv. Petra i Pavla.

Ova tradicionalna manifestacija, koja okuplja vojvođanske Hrvate, privukla je veliki broj posjetitelja i gostiju iz Hrvatske, stvarajući veselo ozračje slavlja i zajedništva.

Na pozornici su se predstavili gosti iz Hrvatske, među kojima su se istaknuli MPS “Rakijaši” iz Podcrkavlja, ŽPS “Druge” iz Strizivojne i KPZH “Šokadija” iz Sonte. Njihove izvedbe tradicionalnih pučkih pjesama oduševile su publiku svojom energijom i ljepotom. Domaćini, KUD Hrvata “Bodrog”, također su pridonijeli iznimnom dojmu svojim talentom i predanošću.

Nakon završetka glazbenih nastupa, domaćini su organizirali prigodan domjenak i druženje za sve prisutne. Tijekom neformalnog dijela programa, gosti su imali priliku razmijeniti iskustva, upoznati se i proširiti svoje poznanstva.

“Marijanski pučki festival” ima posebno mjesto u srcima vojvođanskih Hrvata, jer se kroz generacije prenose pučke pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji. Ova manifestacija odražava važnost očuvanja kulturne baštine i tradicije među mladim generacijama te jačanje identiteta vojvođanskih Hrvata.

Ovaj iznimni događaj u Monoštoru još jednom je potvrdio snagu i vitalnost vojvođanskog hrvatskog zajedništva te njihovu sposobnost očuvanja vrijednosti koje su prenijeli s prethodnih generacija. “Marijanski pučki festival” ostaje simbol jedinstva, radosti i duhovne povezanosti vojvođanskih Hrvata i snažan podsjetnik na bogatu kulturnu baštinu koju njeguju.


Autor: CroExpress Datum objave: 04.07.2023.