Autor: CroExpress

U subotu 5. ožujka održana je sjednica koordinacija HDZ-a u Frankfurtu na Majni. Sjednici svih koordinacija HDZ koja se održala u Frankfurtu nazočili su članovi iz Belgije, Austrije i Njemačke.

Među njima bili su i predstavnici središnjice HDZ-a – ministar vanjskih poslova i europskih integracija Miro Kovač, glavni tajnik stranke Milijan Brkić, saborska zastupnica Margareta Mađerić, zamjenik ministrice socijalne skrbi Ante Babić, saborski zastupnik Ivan Šuker, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić, saborski zastupnik Željko Glasnović…

Izlaganje Milijana Brkića bilo je vezano za središnjicu HDZ-a i formiranje vlasti te postavljanje novih ministara i njihovih zamjenika u ministarstvima RH. Unatoč velikom pritisku javnosti od trenutka sastavljanja Vlade, nije istina da je došlo do raskola između HDZ-a i Mosta te sve teče prema planu i uz dogovor obiju strana, ustvrdio je Brkić.

Brkić je najavio skorašnje unutarstranačke izbore u HDZ-u koji će se održati prema načelu prebrojavanja svakog glasa; najveći broj glasova odlučit će predsjednika stranke, a svatko tko iskaže želju imat će se pravo kandidirati, pojasnio je. Ministar vanjskih i europskih integracija dr. Miro Kovač je zahvalio na velikom odazivu članova na sjednicu u Frankfurtu.

Članovi koordinacija HDZ-a od članova središnjice tražili su odgovore na ‘vruća’ pitanja: dopisno glasovanje u iseljeništvu, osobne iskaznice (zašto se stavljaju njemačke, a ne hrvatske adrese prebivališta). Članovi koordinacija željeli su znati kada će doći do povećanja broja zastupnika u Saboru s obzirom da samo u Njemačkoj, prema nekim procjenama, živi više od 450.000 Hrvata, a cijelo iseljeništvo zastupaju svega tri saborska zastupnika, u odnosu na manjine koje zastupa osam saborskih zastupnika. Postavilo se i pitanje zašto se na dobivanje hrvatskog državljanstva čeka između tri i pet godina. 
Sve promjene, najavili su iz središnjice, će se događati postepeno, tijekom idućih mjeseci.

Datum objave: 06.03.2016.