Autor: Sandy Bralić/Nasiljudi.hr

Jozo Dalić (47) pravo je gastarbajtersko dijete i dijaspora mu je dom. Baš kao što njegov otac, koji je proveo svoj radni vijek u Njemačkoj, danas uživa u mirovini u Hrvatskoj, tako se nada sutra i on. Iako je krenuo očevim stopama, Jozo ipak nije emigrant u klasičnom smislu.

Rođen u Splitu, živio je 14 godina u Livnu u Bosni i Hercegovini s kojim nije nikada izgubio kontakt djelujući kao predsjednik Livanjske zajednice. Ipak, život ga je odveo daleko od drage mu Hercegovine, čitavih 1.200 km koje često i rado prelazi. – Baš sam bio u posjetu prije dva tjedna, vrlo često dolazim. Danas i puno veće udaljenosti nisu problem, ja ovu preletim za svega dva sata.

Ne, Jozo nije iselio u Švicarsku, on se u Švicarskoj našao. I ranije je iskusio život u zemlji njemačkog govornog područja. – Moja me funkcija u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske provela već Europom pa sam tako živio u Frankfurtu i Hamburgu, a prije sedam godina stigao sam i u Zürich.

Pa tko ne bi to htio za svoju djecu?


U Zürichu je radio u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske sve do 2011. godine. – Ponudio mi se tada ovdje jedan posao, koji je umnogome bio prirodna nadogradnja moje dotadašnje karijere – objašnjava nam naš sugovornik koji trenutno radi za Katoličku Crkvu. Unatoč dobroj poslovnoj prilici, Jozo ne skriva glavni razlog svoje odluke da ostane u Švicarskoj, a to su djeca.

– Ovdje su bolje mogućnosti, život je uređeniji, standard je viši, škole su bolje, nakon škole čekaju dobro plaćeni i stabilni poslovi. Pa tko to ne bi htio za svoju djecu? – pita se Jozo, srećom, retorički jer odgovor na pitanje teško da bi dobio.

– Hrvatska zajednica u Švicarskoj je aktivna, ali ipak ne koliko u Njemačkoj. Ovdje ima puno hrvatskih katoličkih misija, udruga, sportskih društava, kulturnih zajednica i vrlo smo nostalgični. Dobro smo integrirani, Hrvati ovdje su školovani i na visokim pozicijma, od bankara do doktora znanosti.

‘Ovakav radni zakon volio bih vidjeti u Hrvatskoj’

– Iako uvijek apostrofiramo Njemačku, Švicarska je zapravo puno bolji primjer dobro uređenog društva, pogotovo kad govorimo o školstvu u koje jako puno ulažu, više nego ijedna država u Europi. To rezultira kvalitetnim školovanjem i dobro obrazovanim ljudima, a neposredno i niskim postotkom nezaposlenosti koji bi, kad bi narastao na samo 3 posto, Švicarci smatrali krizom – objašnjava nam sugovornik.

Standard je ovdje jako visok, kao i kvaliteta života. Uspoređujući ove dvije zemlje, Jozo za primjer uzima svoju suprugu. – Ona je medicinska sestra u zubarskoj ordinaciji. U Njemačkoj je za puno radno vrijeme bila plaćena 1.200 eura dok za isto u Švicarskoj dobiva čak 2.500 – tumači nam podsjećajući nas i činjenicu da je Švicarska za nekih 30 posto skuplja te da ćemo kilogram teletine tamo platiti trostruko više negoli u Hrvatskoj.

Od svih švicarskih prednosti ponajviše ističe dobar zakon o radu. – Žene ovdje manje rade od muškaraca, to je standard. Nije nužno da su svi zaposleni na puno radno vrijeme. Zakon o radu je takav da možete izabrati u kojem postotku možete i želite raditi. Ja, naprimjer, radim 100 posto dok supruga radi 60 posto. To ovdje odlično funkcionira i volio bih vidjeti ovakav zakon o radu u Hrvatskoj. Pored toga, ovo je sjajna obiteljska politika.

Švicarska skromnost utječe na obiteljski budžet

Švicarsku stabilnost i standard Jozo objašnjava njihovom skromnošću. – Ovo je zapadnoeuropski kulturni krug koji mi je poznat i od ranije. No, Švicarci imaju jedan istančan osjećaj za skromnost. To je vrlo zanimljivo za izdvojiti, tu skormnost življenja švicarske obitelji naspram hrvatskih koje žive ovdje. Biti skroman i odmjeren ovdje je vrlina i način života. Njihov mentalitet teško je i usporediti s našim, oni imaju kulturu štednje, žive jednostavnije, bez bahatosti, samopromocije i hvastanja. A to su stvari koje uvelike utječu i na obiteljski budžet.

Iako nam Švicarska zvuči zaista bajkovito, Jozo nas uvjerava da to nije ipak tako. – Ne postoji idealno društvo. Nije da u Švicarskoj nema problema, to se vidi i po nedavnim referendumima, ali ne kao u Hrvatskoj gdje je je i odlazak u dućan ispolitiziran.

Unatoč tomu, Jozo Dalić i supruga imaju želju vratiti se u Hrvatsku, ili pak BiH, ali njena realizacija ovisi o stanju u tim dvjema državama. Za djecu sumnjaju da će se htjeti vratiti jer su u Švicarskoj dobro integrirana i imaju prijatelje.

– Mi, ipak, koristimo svaki slobodni trenutak za doći u domovinu. Vratiti se san je svakog iseljenika. Vrlo sam aktivan u hrvatskim udrugama, ponajviše u Livanjskoj zajednici, na taj način povezan sam s domovinom.

Datum objave: 03.03.2016.