Autor: Franjo Akmadža

U Saveznoj zemlji Hessen održati će se u sljedeću nedjelju, 06.03.2016., lokalni izbori za predstavnike u vijećima lokalnih zajednica, općina i gradova. Na listama se ove godine, kao nikada do sada, nalazi i veliki broj kandidata hrvatskog porijekla. Posebno u Frankfurtu i okolici, Wiesbadenu, okrugu Groß Gerau, Neu Isenburgu, Dreieichu, Liederbachu.

Zanimljivo je da se svi kandidati nalaze na listama CDU-a (Kršćansko-demokratske unije). Među kandidatima je zastupljen i određen broj žena, što pokazuje da Hrvatice na političkom polju, svojim angažmanom i zalaganjem niti malo ne zaostaju za suprotnim spolom. To će svakako donijeti i dašak promjena u političkom razmišljanju, posebno u dijelu lokalne politike vezane uz pitanja djece, obitelji i mladih, školstva, dakle onih pitanja koja se tiču kvalitetnog obiteljskog života u sredinama u kojima žive.

Republika Hrvatska je od 01.07.2013. punopravna članica Europske unije i njezini državljani uživaju ravnopravnost sa svim ostalim državljanima EU. Jedno od prava koje imaju je i sudjelovanje na lokalnim izborima, to znači u slučaju Njemačke, da mogu jednako kao i njihovi sugrađani Nijemci birati iste predstavnike, a ako se sami kandidiraju biti i birani. Svjedoci smo, prilikom održavanja izbora u Hrvatskoj, da se često čujemo komentare tipa: ‘Ja dolje ne živim, ne moram ni glasati’. ‘Ne plaćam porez, zašto bih glasao’ itd.

Time se često puta demonstrira pogrešan stav, da nas doslovno nije briga u kojem smjeru ide matična domovina. Zanimljivo će biti vidjeti kako će sada reagirati Hrvati u Hessenu. Da li će i ovoga puta pokazati nebrigu?

Ipak, ovdje žive, plaćaju porez te imaju priliku svojim izborom izravno utjecati na politiku koja će sljedećih pet godina u bitnome određivati i utjecati na njihove živote i živote njihove djece. Ili ćemo sljedećih godina, kao i puno puta do sada poraženo komentirati, što u politici rade druge nacionalne skupine.

A gdje su naši?

Datum objave: 02.03.2016.