Autor: Hina / CroExpress

U prvom susretu završne runde kvalifikacija za Europsku ligu Rijeka je na stadionu Kantrida pobijedila moldavski Šerif 1-0 i načinila korak prema drugom uzastopnom plasmanu u natjecanje po skupinama najmasovnijeg europskog kupa.
Rijeka je od prve minute dominirala, imala daleko veći posjed lopte, no moldavski sastav kojeg vodi bivši hrvatski nogometaš Nenad Zekić, čvrsto se branio. Šerif je postavio dva bloka koja su domaćini teško probijali. Gosti su odolijevali sve do same završnice, kada je Leovac donio oduševljenje punoj Kantridi.

Prvu priliku Riječani su imali u osmoj minuti kada je Brezovec zaprijetio iz slobodnog udarca, ali je vratar Degra uspio zaustaviti njegov udarac. U 30. minuti je s ruba kaznenog prostora zaprijetio Kramarić no pucao je preko gola, a četiri minute kasnije neprecizan je bio i Leovac. Rijeka je u prvom poluvremenu imala 70 posto posjeda lopte, uputila je šest udaraca prema suparničkim vratima, no niti jedan nije završio u mreži.

U nastavku susreta Rijeka je prvi put opasno zaprijetila u 54. minuti, no Kvržić nije najbolje reagirao u kaznenom prostoru. U 75. minuti udarac je okušao Kramarić, no njegov udarac je blokirao Moreira. Rijekin strateg je pokušao izmjenama pronaći put do pobjede, no niti Sharbini niti Moises nisu donijeli prevagu. Trenutak odluke dogodio se u 85. minuti kada je Leovac sjajnim golom svladao Degru. Tomečak je ubacio sa strane, Muresan je glavom izbio loptu, a Leovac je natrčao i zakucao loptu u moldavsku mrežu.

RIJEKA – ŠERIF 1-0

RIJEKA. Stadion Kantrida – 9.000 gledatelja; Sudac: Serge Gumienny (Belgija);

Strijelci: 1-0 Leovac (85)

RIJEKA: Vargić – Tomečak, Lešković, Samardžić, Leovac – Kvržić, Jajalo, Brezovec, Jugović (od 62. Sharbini) – Jahović (od 76. Moises), Kramarić

ŠERIF: Degra – Metoua, Muresan, Moreira, Joaozinho – Olimpio, Ernandes – Potiguar (od 46. Isa), Galvao (od 66. Ricardinho), Balima – Cadu (od 79. Ginsari)
Split ostao neporažen
Nogometaši Splita uspjeli su ostati neporaženi u prvoj utakmici 4. pretkola Europske lige odigravši 0-0 protiv Torina, a vratari obje momčadi bili su najbolji pojedinci dvoboja u Dugopolju.
Split je postigao cilj koji je pred njih postavio njihov trener Ivan Matić. Na kraju utakmice gosti su vjerojatno ti koji su bili nezadovoljniji konačnim ishodom, jer su u većem dijelu utakmice bili opasniji. No, sjajni vratar Andrija Vuković još je jednom svojim suigračima dao nadu da za tjedan dana u uzvratu ostvare najveći rezultat u povijesti kluba i plasiraju se u natjecanje po skupinama Europske lige.

Vuković je prvi put na testu bio u 18. minuti. Priliku za Torino imao je Marcelo Larrondo. Argentinac se zavukao iza leđa splitske zadnje linije, odlično primio loptu, ali mu je Vuković pravovremenom intervencijom ušao u udarac i spriječio goste da dođu do vodećeg pogotka.

Prva ozbiljnija prijetnja Splita bio je udarac Mate Bilića sa desetak metara u 29. minuti, ali je lopta otišla pokraj vrata. Samo dvije minute poslije vratar Torina Padelli morao je, nakon iznenadnog i preciznog udarca Bellea sa 30-ak metara, odbiti loptu u korner.

Na najvećem iskušenju Padelli je u prvom poluvremenu bio u 33. minuti. Mate Bilić je odlično pucao iz slobodnog udarca sa 20-ak metara, naciljao gornji desni kut Torinovih vrata, ali je gostujući čuvar mreže krajnjim naporom odbio loptu u korner. Novi dobar pokušaj Bilića iz slobodnog udarca viđen je u 41. minuti, sa slične udaljenosti, ali više po sredini vrata, no ovoga puta Padelli je uspio uhvatiti loptu.

U 43. minuti Torino je bio najbliži vodstvu. Brazilac Paulo Barreto ostao je sam u sredini kaznenog prostora, pucao iz prve, ali se opet između lopte i mreže ispriječio sjajni splitski vratar.

Baš kao i na početku dvoboja, Torinezi su bili opasniji i na početku drugog dijela. No, kad bi i uspjeli izigrati splitsku obranu nesavladivom preprekom pokazao bi se Vuković. Tako je bilo i u 54. minuti, kad je Nocerino odličnom loptom izbacio Barreta na desnoj strani kaznenog prostora. Brazilac je iz neposredne blizine snažno pucao, ali samo pogodio Vukovićevu glavu. Splitski vratar našao se kratkotrajno u nokdaunu, ali je sačuvao mrežu.

Split se u drugom poluvremenu uglavnom branio, ali u 69. minuti domaći su mogli doći do prednosti. Mate Bilić je ušao u kazneni prostor s desne strane i udarcem sa 15-ak metara pokušao svladati Padellija, no vratar Torina još je jednom dobro intervenirao.

Torino je u još nekoliko navrata stavljao obranu Splita i vratara Vukovića na kušnju, ali mreže su u Dugopolju ostale netaknute.

Uzvratna utakmica igrat će se za tjedan dana u Torinu.

RNK SPLIT – TORINO 0-0 (0-0)

DUGOPOLJE. Stadion Hrvatski vitezovi. Gledatelja: 4500. Sudac: Steven McLean (Škotska).

RNK SPLIT: Vuković – Ibriks, Galović, Glumac, Rugašević – Vidović, Dujmović (87. Kvesić) – Bagarić, Rog (71. Vojnović), Belle (63. Roce) – Bilić

TORINO: Padelli – Bovo, Glik, Moretti – Darmian, Vives, Molinaro, Nocerino (62. Benassi), El Kaddouri – Barreto (68. Quagliarella), Larrondo

https://www.youtube.com/watch?v=0CBZBT5MTRI

Datum objave: 22.08.2014.