Autor: Zoran Stupar

Kristina D., Hrvatica iz SAD s trenutnom adresom u Fairfaxu, Virginija, muku muči s hrvatskom birokracijom. Kako nam kaže, samo želi ocu u Hrvatskoj dati punomoć da raspolaže njenom imovinom. No, ništa kod nas nije tako jednostavno…
Udala se i promijenila prezime

Kristina, koja ima i američko državljanstvo, se nedavno uputila u hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu DC kako bi pokušala ocu dati punomoć. No, problem je u tome što su joj hrvatska osobna i putovnica istekli, a u međuvremenu se udala i promijenila prezime pa u veleposlanstvu ne smiju prihvatiti niti njenu domovnicu niti rodni list. Na njima, naime, piše njeno djevojačko prezime, dok na njenoj američkoj osobnoj iskaznici stoji muževo. Novu putovnicu nije vadila jer joj, u slučaju da ima i hrvatsku uz američku, treba suprugova dozvola kad s djecom putuje van zemlje. Po novu osobnu iskaznicu morala bi doći osobno u Hrvatsku.

U prijevodu, Kristina nema niti jedan dokument koji bi hrvatsko veleposlanstvo prihvatilo kao dokument kojim ona može dokazati da je osoba koja tvrdi da jest.

– Ocu punomoć treba jer je kuća u kojoj živi na moje ime. Da bi išta mogao, mora je imati. Iskreno, da mu ne treba punomoć, ne bih se ja živcirala oko ovog – kaže nam Kristina o ovoj birokratskoj zavrzlami.

Ništa ne može obaviti preko interneta

Što joj preostaje? Kristina sada zaobilaznim putem mora ocu dati punomoć da u Hrvatskoj prijavi njenu promjenu prezimena i bračni status, jer to ne može učiniti preko veleposlanstva. Tek nakon toga može mu dati drugu punomoć – da raspolaže njenom imovinom. Ništa od toga ne može obaviti preko interneta.

– Da dam punomoć, moram ovdje otići kod bilježnika. No, ta punomoć ne vrijedi u Hrvatskoj. Zato nakon toga moram dokument poslati u Richmond (Virginia) da mi udare pečat apostile, jer to rade samo u jednom uredu u Virginiji. To zatim moram poslati u Zagreb gdje to treba prevesti na hrvatski. Sa svim tim papirima i američkim dokumentima s pečatom apostile, koji moraju biti prevedeni, ide se promijeniti ime i bračni status – pojašnjava Kristina.

Ljuta je što ništa od ovog ne može obaviti preko interneta.

– Nije normalno da u Hrvatskoj nema ništa što se može preko interneta, već se za sve mora hodati od lokacije do lokacije. A što ako osoba nema kome dati punomoć u Hrvatskoj? Mora put pod noge i uzeti produženi godišnji jer ti treba bar dva tjedna da prođeš sve lokacije, od MUP-a, općine itd, uloviš dok tete nisu na gablecu – zaključuje Kristina.

Tračak nade u smanjenje besmislene birokracije informacija je koju je u četvrtak objavio MUP, a to je da se odsad njima neće morati donositi domovnice, rodni i vjenčani listovi jer, konačno, imaju uvid u središnju bazu podataka.

Datum objave: 05.02.2016.