Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je da su saborski zastupnici koji nisu glasali za sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM to učinili isključivo iz mržnje prema HDZ-u i vladajućoj koaliciji poručivši kako će Vlada nastaviti pomagati Ukrajini kao i do sada.

“Ta stigma nedavanja potpore žrtvi ruske agresije će ih pratiti dugo. Mi smatramo da je to jedan poraz, ne Hrvatskog sabora, nego onih koji nisu iskoristili svoje pravo kojim je narod na izborima dao – da odlučuju”, kazao je Plenković u ponedjeljak nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a. 

Smatra i da su time poslali bešćutnu poruku neiskazivanja solidarnosti i potpore za misiju u kojoj će sudjelovati praktički sve druge članice EU. Plenković je najavio i da će Vlada kao i do sada podržavati Ukrajinu politički, diplomatski, ekonomski, financijski, tehnički i humanitarno, ali i vojno.

Istaknuo je kako je njihova analiza pokazala da većina stranaka ili zastupnika koji su bili ili protiv, nisu se uključivali u glasovanje ili se na njemu nisu pojavili imaju jednu zajedničku crtu. To su ljudi koji su potpuno neidentificirani u smislu da su nešto pridonijeli procese učlanjivanja Hrvatske u NATO, u EU, u eurozonu i schengenski prostor, kazao je. Istaknuo je i kako u tom konkretnom slučaju ne stoje “smiješne usporedbe” sa zemljama koje su neutralne, pogotovo s našim iskustvom, i potpuno su krive i deplasirane.

Učinili su izravnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske

Drugi zajednički nazivnik između njih je, kazao je, nevjerojatna doslovno mržnja protiv HDZ-a i svega onoga što HDZ kao vladajuća stranka i parlamentarna  većina predlaže. “Te dvije stvari su u biti njihovo ogledalo, njihova legitimacija, njihovo ime i prezime”, poručio je.

Plenković je ocijenio i da se oni koji su glasovali protiv sada jako trude zamagliti svoju političku neodgovornost i mržnju nekakvim proceduralnim smicalicama.

Podsjetio je i da je predsjednik RH Zoran Milanović unaprijed rekao da je protiv sudjelovanja Hrvatske u EUMAM-u te su i mnogi od njih, prije nego je procedura i krenula, rekli da su protiv. Time su, drži, učinili izravnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske. 

Ponovno je ocijenio da “diletanti donose ovakve promašene odluke isključivo iz mržnje prema HDZ-u i vladajućoj koaliciji” ne mareći za ozbiljnost i odgovornost koju imaju prema svojim biračima.

Plenković je, na novinarski upit, demantirao da je u proceduri nešto bilo krivo, istaknuvši da sve bilo čisto i jasno te da je u vezi s tim pitanjem pozicija Vlade jasna i ne mora se nikome pravdati. Poručio je da su oni koji su glasovali protiv ti koji se moraju pravdati i svaki dan gledati “u ogledalo”.

“Na njima je teret, na njima je odgovornost, na njima je ljaga”, rekao je.

Za istraživanje po kojem je više od 60 posto građana bilo protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, odgovorio je kako misli da nisu bili dovoljno informirani. Poručio je kako se politika ne vodi tako da se podilazi anketama već se vodi vodstvom, odgovornošću i na način koji je zaštita hrvatskih nacionalnih interesa u pitanju globalnog sigurnosnog karaktera koje danas ne zaobilazi nikoga. 

U Saboru se u doglednom vremenu neće pojaviti neki sličan prijedlog odluke. “Bila je prilika, nema druge šanse”, rekao je Plenković.

Odluka ministara energetike EU dobra za građane i gospodarstvo 

Premijer je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su ministri energetike država članica EU dogovorili da se mehanizam za ograničenje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavat satu, što je dobra odluka i za građane i za gospodarstvo. “Mislim da je to sjajna poruka tržištima, sjajna poruka onima koji su zarađivali na špekulacijama o cijeni plina, različitim burzama.” 

Vlada je danas imenovala proslavljenog vaterpolo reprezentativca Josipa  Pavića za državnog tajnika koji će imati posebnu zadaću baviti se projektima sportske infrastrukture i koordinirat će sve aktivnosti koje se tiču izgradnje stadiona, rekao je premijer. Poručio kako izgradnja stadiona mora ima ti policentričan razvoj tako da se sagradi novi stadion u Maksimiru, obnovi Poljud, ali i investira i u druge stadione diljem zemlje kroz “miks” financijskih izvora.  


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 20.12.2022.