Autor: Hina/CroExpress

Njemačka vlada prihvatila je u srijedu promjene zakona o strancima koje omogućavaju lakše protjerivanje stranih državljana koji su prekršili zakon, što je reakcija na događaje u novogodišnjoj noći, kad su na željezničkom kolodvoru u Koelnu muškarci većinom stranog porijekla masovno seksualno zlostavljali i pljačkali prolaznice.

“Nitko nije iznad zakona i vladavine prava”, rekao je njemački ministar pravosuđa Heiko Maas iz Socijaldemokratske stranke (SPD) nakon redovite sjednice saveznog kabineta u srijedu. Objasnio je kako nove mjere nisu uperene protiv izbjeglica nego služe njihovoj zaštiti. “Izbjeglice ne zaslužuju da ih se trpa u isti koš s kriminalcima”, rekao je Maas.

Nakon promjena zakona, čije je prihvaćanje u Bundestagu izvjesno s obzirom na većinu koju imaju demokršćani iz CDU-a i socijaldemokrati, bit će moguće protjerivanje stranca ako je počinio teže kazneno djelo, ali, za razliku od dosadašnje prakse, i ako je presuđena samo uvjetna kazna.

To se posebice odnosi za slučajeve seksualnih delikata, ubojstva ili nanošenja teških tjelesnih ozljeda. U slučaju osude na najmanje godinu dana zatvora, automatski se gubi i izbjeglički status. Dosad je za hitnu mjeru protjerivanja ili ukidanje izbjegličkog statusa bila potrebna zatvorska kazna u trajanju od najmanje tri godine.

Rezultati istrage pokazali su da su dio kriminalnog miljea koji se okuplja oko željezničkog kolodvora u Koelnu mnoge osobe koje su podnijele zahtjev za azilom i koje su dosad bile višestruko kažnjavane zbog delikata poput nanošenja tjelesnih ozljeda ili krađa, ali su zbog uvjetnih kazni uvijek ostajale na slobodi. Maas, koji je zakon predstavio zajedno s ministrom unutarnjih poslova Thomasom de Maiziereom, istodobno je priznao kako puko izricanje mjere protjerivanja ne znači nužno i protjerivanje stranaca koji su se ogriješili o zakon.

Datum objave: 27.01.2016.