Autor: Z.S.

Grupa noćnih klubova i barova u južnonjemačkom gradu Freiburgu ovih je dana, nakon niza pljački i seksualnih napada, zabranila ulazak izbjeglicama. Gradski dužnosnici odmah su se usprotivili, nazvavši odluku diskriminatornom. Mi smo upitali Hrvaticu Lauru osjeća li se u Freiburgu sigurno.

– U Freiburgu je stanje sigurno, tako se trenutno i osjećam. Ima izbjeglica, ali nema većih incidenata, osim toga što se događalo u klubovima – kaže naša sugovornica, koja u Freiburgu živi nepunih mjesec dana. Ondje se pridružila suprugu koji je u Njemačkoj od travnja prošle godine.

Laura se gradom kreće svaki dan, a kako joj je suprug poslom vezan uz automobil, i on se po cijele dane vozi gradom. No, tvrdi Laura, nema izvanrednih situacija i osjeća se sigurnom.

Prema podacima njemačkog Die Welta s početka prosinca, Freiburg je jedan od ‘najzatrpanijih’ gradova, s 1,16% izbjeglica u odnosu na ukupan broj stanovnika. Ovih dana otvoren je novi kamp Mundenhof, jedan od njih pet, u koji stiže 200 novih izbjeglica. Njih 49 stiglo je proteklih dana, a ostali dolaze u iduća dva tjedna, javlja u utorak Badische Zeitung. Kapacitet Mundenhofa su 324 osobe.

Datum objave: 26.01.2016.