Autor: Z.S.

Američki Denver Post objavio je članak o mladom hrvatskom košarkašu Antunu Maričeviću, koji je prošle godine Cibonu zamijenio igranjem za Longmont Christian School u saveznoj državi Colorado.

Novinar članak započinje na neobičan način, ustvrdivši da ‘Antun Maričević nije pastir’. Nadovezuje se informacijom da njegova obitelj posjeduje ovce u malom selu u Hrvatskoj i da ih je on u par navrata čuvao, ali da ‘to ne znači da je pastir’ već ‘košarkaš’.

Antun je s 14 godina iz Srednjeg Lipovca kraj Požege preselio u Zagreb, a s 18 u SAD. Trenutno je zvijezda svoje momčadi, a novinar ga uspoređuje sa slavnim Nijemcem Dirkom Nowitzkim. U prosjeku postiže 33,8 poena i ima 18,4 skokova po utakmici. Zbog toga ga, navodi se, gledaju skauti američkih koledža.

‘Zakačili su se. Svaki dan ih je sve više. Osjećam da ga moram zaštiti koliko god je to moguće’, poručuje Antunov trener Myron Huey.

Novinar Denver Posta, vjerojatno pogrešno, navodi kako Antun do prije sedam mjeseci ‘nije govorio niti riječi engleskog’ te kako ‘još uvijek nosi rječnik u svojoj sportskoj torbi’.

‘Samo slušam. A ako ne razumijem neke riječi, pitam’, prenosi riječi talentiranog Hrvata. Antun želi slijediti put svog idola Dražena Petrovića u NBA. U SAD živi bez obitelji, otac, majka i dvije mlađe sestre su u Hrvatskoj.

‘Veliki je to izazov za mene. Prijatelji su me pitali zašto tamo ideš, bit ćeš uplašen, ne znaš nikoga. Ali morao sam pokušati. Košarka je moj život’, zaključuje Antun. 

Datum objave: 25.01.2016.