Autor: Z.S./Die Welt

Kao što je to slučaj u Švicarskoj, i u njemačkim saveznim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Württembergu nekim migrantima se oduzima imovina po ulasku u zemlju.

Bavarski ministar unutarnjih poslova za Bild je rekao kako je praksa u Bavarskoj slična onoj u Švicarskoj. Tražitelje azila se pretraži po dolasku te im se uzima ‘višak’ ako uz sebe imaju imovine u vrijednosti većoj od 750 eura.U Baden-Württembergu je ta granica puno niža i iznosi 350 eura. U prosincu je prosjek vrijednosti oduzete imovine bio četveroznamenkast, tvrdi Bild.

‘Tko god kod nas traži azil, prvo mora potrošiti svoju imovinu, prije nego dobije pomoć od nas, a to uključuje i obiteljske vrijednosti. Iako neki prema tome imaju predrasude, izbjeglicama ne smije biti bolje nego korisnicima socijalne pomoći’, kaže ministrica za integraciju u federalnoj vladi, Aydan Özoguz.

Podsjetimo, u Švicarskoj se uzima ‘višak’ iznad 1000 švicarskih franaka, a izbjeglice kojima se dozvoli da ostanu u zemlji i do 10 godina mogu otplaćivati 15.000 franaka koje je država potrošila na njih. Rasprave o oduzimanju imovine vode se i u Danskoj. 

Datum objave: 21.01.2016.