Vukovarska groblja na blagdan Svih svetih od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca, a posebice je posjećeno Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te mjesto masovne grobnice na Ovčari.

Velik broj Vukovaraca paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na blagdan Svih svetih odaje počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima, posebice na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata na kojem se pokapaju poginuli ili umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji te civili stradali u agresiji na Vukovar 1991.

Brojni građani svijeće na tome groblju pale i kod 938 bijelih križeva koji simboliziraju broj žrtava ekshumiranih s Novoga vukovarskog groblja, koje je uz Memorijalno groblje.

Od ranog jutra građani pohode i mjesto masovne grobnice na Ovčari, na kojem već nekoliko zadnjih dana pred blagdan Svih svetih gori mnoštvo svijeća. Na tome mjestu su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 branitelja i civila odvedenih 19. studenoga 1991. iz vukovarske Opće bolnice i ubijenih na tome poljoprivrednom dobru, pet kilometara udaljenom od Vukovara.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan za Vukovarce ujedno predstavljaju obnovu sjećanja na najtragičnije razdoblje njihova grada, agresiju bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi koja je u silovitom naletu počela krajem kolovoza 1991., a svoj završetak, razaranjem grada i njegovom okupacijom, doživjela u dane oko 18. studenoga 1991. koji se vodi kao datum sloma obrane Vukovara.

Po podacima koje je prikupio Franjevački samostan u Vukovaru, u agresiji na Vukovar 1991. poginulo je i ubijeno 2 717 hrvatskih branitelje i civila. Još se traga za 385 osoba kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru 1991. Svima njima u spomen, podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u povodu blagdana Svih svetih, u ponedjeljak su položila i svijeću upalila izaslanstva Vukovarsko- srijemske županije i Grada Vukovara.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 01.11.2022.