Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da su cijene goriva, zahvaljujući odlukama Vlade, niže nego bi bile inače i poručio kako će Vlada gledati da opskrba bude osigurana, da proizvođači i distributeri funkcioniraju, a cijena naftnih derivata koliko-toliko priuštiva građanima.

“Zahvaljujući odlukama Vlade cijena struja je ista kakva je bila prije krize, zahvaljujući odlukama Vlade cijena plina je ista kakva je bila i prije, zahvaljujući odlukama Vlade cijene naftnih derivata su dvije kune u prosjeku jeftinije danas, unatoč jučerašnjem poskupljenju, nego što bi bile inače”, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Upitan o rastu cijena goriva, podsjetio je da je Vlada do jučer držala cijene goriva na istoj razini tri tjedna. “Dakle, da smo  smo prošli tjedan izašli s prosječnim cijenama od dva tjedna, bile bi prošli utorak cijene narasle više nego što su narasle danas”, rekao je Plenković.

Poručio je da Vlada čini sve što može podsjetivši da su nekoliko puta smanjivali trošarine, eliminirali različite naknade iz cijene goriva i sl.  Plenković je kazao i da ovo što se dogodilo danas nije najveća cijena goriva u proteklih nekoliko mjeseci te dodao da se tom temom bave već godinu dana.

“Gledat ćemo da opskrba bude osigurana, da proizvođači i distributeri funkcioniraju, da ta cijena naftnih derivata koliko-toliko bude priuštiva našim građanima”, istaknuo je.

Na upit brine li ga reakcija prijevoznika koji prijete da će sada zbog toga dizati cijene, poručio je kako moraju svi sad malo biti solidarni, “kao što mi to radimo cijelo vrijeme u svim mogućim aspektima”.

U vezi s jutrošnjim uhićenjem bivšega saborskog zastupnika HDZ-a i dugogodišnji načelnik općine Seget Vinka Zulima, predsjednik HDZ-a odgovorio je da nema nikakvih informacija od onoga što je vidio na vijestima. 

“Kada nešto više saznamo, kada netko da priopćenje onda ćemo komentirati. Naša je politika nulta tolerancija na korupciju i treba se ispitati sve o čemu se radi. Nemam saznanja o tome. Nije dobro u svakom slučaju, ali vidjet ćemo što će od toga biti”, kazao je na dodatni upit šteti li to uhićenje stranci.

Smatra da će više HDZ-u i Vladi koristiti to što ćemo biti u eurozoni, Schengenu te što ljudi imaju jeftiniji plin i struju, što će rast BDP-a biti oko šest posto i sl.

“Ovo je nešto što će se rješavati, to je proces na koji mi ne možemo utjecati. Ima tko je nadležan da se bori protiv korupcije, to su nezavisna tijela (policija, Uskok, DORH).  Idemo naprijed”, istaknuo je.

Zamoljen za komentar prošlotjednog svjedočenja bivšeg člana Uprave Ine Davora Mayera pred saborskim Antikorupcijskim vijećem, Plenković je rekao da ga je sreo jedanput i nikada nisu razgovarali ni o čemu što bi imalo bilo kakve veze  s OECD-om ili Schengenom.

“Apsolutno mi je nevjerojatno da bi on i Tomislav Ćorić razgovarali o Schengenu i OECD-u vezano za njegove nadležnosti člana Uprave Ine koje je tamo bio deset godina, između ostalog i zahvaljujući odlukama naše Vlade”, kazao je.

Smatra da je Mayer sada očito ima naknadnu pamet, očito instruiran i motiviran političkim igrokazom koji radi oporba. “Nebitan je”, poručio je.

Bivši član Uprave Ine Davor Mayer rekao je u prošli utorak pred Antikorupcijskim vijećem da im je prilikom gašenja rafinerije Sisak sugerirano da vode računa o tome da Hrvatska treba dobiti podršku za ulazak u Schengen i OECD, ali da nisu ničim bili ucijenjeni.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 26.10.2022.