S početkom u 18 sati na Poljudu se danas igra najveći derbi hrvatskog nogometa.

Dinamo dolazi na Poljud kao veliki favorit. Modri igraju ove godine u fenomenalnoj formi, u dosadašnjih 12 odigranih utakmica u hrvatskom prvenstvu imaju nevjerojatni učinak od jedanaest pobjeda i jednog remija, te uvjerljivo drže prvo mjesto na ljestvici s 8 bodova više od današnjeg protivnika. Ovome treba dodati i odlične nastupe u najprestižnijem europskom klupskom natjecanju, u kojem se Zagrepčani još uvijek nadaju prolasku u drugi krug. Glavne uzdanice trenera Čačića su spremne za ovaj derbi, iako neki poput Štefulja, Nevistića, Emrelija imaju zdravstvenih problema, no oni do sada i nisu dobivali neku veliku minutažu.

Čačić je u najavi ove utakmice istaknuo:

“Dinamo je pokazao zadnjih mjeseci da ima kvalitetu, možemo ju istaknuti protiv svakoga, imperativ je biti na svom maksimumu. Držim da takvi možemo biti u Splitu, imamo velik fond igrača, možemo rotirati pola momčadi, s te strane smo u prednosti. Hajduk? I oni su u dobrom tonusu, učinkoviti su i dobri, imat će veliku potporu tribina što nam garantira da ćemo gledati dobru utakmicu. Optimist sam, vjerujem da će Dinamo pokazati kvalitetu, ako bude tako, možemo do dobrog rezultata.”

S druge strane Hajduk je u zadnjih pet utakmica bez poraza no, nije prezentirao neku posebno dobru igru na račun koje bi mogli biti optimistični uoči današnje utakmice. “Bili” iako na drugom mjestu prvenstvene ljestvice nisu do sada ostavili dojam da mogu parirati ovakvom Dinamu. Ipak, ne treba otpisati današnje domaćine. U napadu imaju fenomenalnog Livaju koji od dolaska u Hajduk ima 74 odigrane utakmice i 74 postignuta pogotka (46) i asistencije (28), što ukazuje da je u odličnoj formi. I sigurno je da će praviti dosta problema Zagrebačkoj obrani. Što se tiče izostanaka Hajduk sigurno ne može računati na Nikolu Kalinića a ima još nekolicina upitnih poput Lovre Kalinića i Lukasa Grgića.

Mislav Karoglan, koji je još uvijek bez poraza na klupi Hajduka je rekao u najavi utakmice:

“Maksimalan respekt kolegi Čačiću za rezultate, mi imamo pet bodova više nego lani nakon 12 kola, ali oni su napravili još veći skok i neke stvari su ilustrativne u tom smislu. Mi razmišljamo o sebi, ne o njima i porazu, razmišljamo kako povećati pritisak na vodeću momčad. Za ovakve utakmice momčad ne treba dodatno motivirati. Treba nam dobra priprema, imamo odličnu momčad, a vjerujem da je moja momčad najbolja.”

Stadion za najveću utakmicu hrvatskog nogometa je rasprodan. I kontingent gostujućih ulaznica je rasprodan, te nas očekuje veličanstvena kulisa kakva i priliči ovakvoj utakmici. Veliki teret će biti i na leđima glavnog sudca Darija Bela.

Nadamo se da će ova današnja utakmica biti uistinu praznik nogometa i da ćemo i sutra pričati samo o nogometu a ne o nekim stvarima koje bi mogle poremetiti igrače u njihovoj izvedbi na samom terenu.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 21.10.2022.