Autor: Z.S.

Marci Coleff iz Clevelanda tamburicu je naučila svirati s osam godina. Kao dijete pridružila se glazbenoj skupini Cleveland Jr. Tamburitzans. Glazba je njen život – diplomirala je glazbu i osnovno obrazovanje na Baldwin-Wallace College u Ohiu. Osim što svira u ženskom sastavu Sarena i pjeva na vjenčanjima i sprovodima, već petnaest godina je na čelu glazbenog sastava Žumberčani Tamburitzans Orchestra.

– Amerikanci koji nisu hrvatskog porijekla uživaju u našoj glazbi. Sviđaju im se različiti ritmovi i stilovi. Sviđa im se i što možete američku glazbu svirati sa hrvatskim instrumentima – kaže nam Marci.

‘Rusulica’, ‘U meni jesen je’…
Ovu amatersku skupina pjevača i svirača osnovala je 1997. godine Goldie Malone. Grupa je povezana s ogrankom Croatian Fraternal Union (CFU) Žumberak 859, koju su osnovali doseljenici s ovog hrvatskog područja. Danas je tek nekoliko od 24-ero članova grupe porijeklom odande. Malo ih govori hrvatski jezik.

– Svake godine pokušavamo dodati nekoliko pjesama svom repertoaru. Pjevamo a capella, tradicionalne, moderne i orkestralne pjesme. Trenutno su nam najdraže ‘Sad kada došla si’, ‘Ružo moja crvena’ i ‘U meni jesen je’ – pojašnjava nam Marci.

Žumberčani već tradicionalno nastupaju na CFU Adult Tamburitza Festivalu i sviraju na piknicima koje sponzoriraju udruge i ogranci CFU. Marci kaže kako planira voditi grupu još nekoliko godina. Ako se ukaže neki drugi kandidat, rado će mu prepustiti mjesto i nastaviti kao sviračica.

Žumberčani sljedeći nastup imaju na Festi u Cokeburgu, Pennsylvania u trećem mjesecu. Poslušajte kako to zvuči kad Žumberčani zapjevaju!

Datum objave: 11.01.2016.