Uhićeni su šibenska sutkinjaMaja Šupe, zagrebački poduzetnik Blaž Petrović i šibenski odvjetnik Branimir Zmijanović. Sutkinja Maja Šupe, inače poznata po oslobađajućoj presudi Tomi Horvatinčiću, navodno je uhićena zbog sumnje da je primila 15.000 eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu Petroviću. 

USKOK je, ne navodeći identitete, potvrdio da su u tijeku uhićenja i provođenja hitnih dokaznih radnji.

Nakon što je Državno sudbeno vijeće skinulo sudački imunitet šibenskoj sutkinji Maji Šupe, uslijedila je, doznaje HRT, dobro pripremljena akcija USKOK-a – uhićenje sutkinje Šupe, a s njom i kontroverznog zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića, te šibenskog odvjetnika Branimira Zmijanovića, potvrdio je za Dnevnik HTV-a novinar Hrvoje Gunjača

– Oko 22 sata sutkinja Maja Šupe dovedena je na zatvorski ulaz šibenskog suda u kombiju u pratnji istražitelja USKOK-a. Pretpostavljam da riječ o pretrazi uredskih sudskih prostorija koje je koristila sutkinja Šupe. Vide se svjetla na nekoliko prostorija i osobe unutra, izvijestio je u Dnevniku 3 HTV-a novinar Hrvoje Gunjača.

– Tijekom cijelog popodneva trajala je pretraga stambenih i poslovnih objekata koje su koristili osumnjičeni. Uz Maju Šupe osumnjičeni su i privedeni zagrebački poduzetnik Blaž Petrović i šibenski odvjetnik Branimir Zmijanović. Koruptivno djelo za koje ih se sumnjiči seže u 2013. godinu. Riječ je o sudskom postupku zbog malverzacija vrijednim zemljištem uz more u Tisnom kod otoka Murtera kada je uz Blaža Petrovića bila odgovorna osoba iz Hrvatskih šuma koju je branio baš Branimir Zmijanović. Sutkinju Šupe sumnjiči se da je za mito od 15.000 eura osigurala oslobađajuću presudu Blažu Petroviću, dodao je Gunjača.

Kad završi kriminalističko istraživanje svi će biti privedeni pritvorskom nadzorniku splitskog USKOK-a, a sutra će izaći pred suca istrage koji će odlučiti hoće li im odrediti istražni zatvor.

Gunjača je podsjetio da je Maja Šupe široj javnosti poznata javnosti iz dvaju suđenja Tomi Horvatinčiću u kojima ga je na oba suđenja oslobodila optužbi za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je stradalo dvoje talijanskih nautičara na koje je svojim gliserom naletio Horvatinčić.

– U dva suđenja donosila je oslobađajuću presudu za Horvatinčića, prihvaćajući njegove navode kako je doživio sinkopu, odnosno gubitak svijesti i da se ničega ne sjeća, rekao je Gunjača. 

Da je Maji Šupe skinut imunitet potvrdio je večeras u HTV-ovom Dnevniku i SDP-ov saborski zastupnik i član Državnog sudbenog vijeća Arsen Bauk.

–  Bila je danas sjednica u 14.30, policija i USKOK poduzeli su akciju, točno je. Oni bez toga ne bi ni mogli, rekao je Bauk.

Damir Habijan, HDZ-ov zastupnik, dodao je kako je uhićeni Branimir Zmijanović nekad bio član HDZ-a pa član Domovinskog pokreta i Mosta te kako se može reći da je uhićen član Mosta

Policija je o akciji izdala i priopćenje

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su tijekom poslijepodneva realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, navodi policija.

Postupanja su u tijeku na području policijskih uprava zagrebačke, šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske te slijedi provođenje hitnih dokaznih radnji, dodaje se.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba bit će podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičenici će biti predani pritvorskom nadzorniku u Splitu, stoji u priopćenju.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.09.2022.