Autor: Zoran Stupar

– Nevjerojatno sam ponosna na svoje hrvatsko naslijeđe. Čak niti u pedesetim godinama prošlog stoljeća nisam se uklapala u srednjoškolska društva. Otac mi je bio radnik u talionici, a ne čovjek koji je ganjao karijeru. Meni to nije bilo važno, bila sam ponosna na svoje roditelje – priča nam Rosemary Gard, američka književnica hrvatskog porijekla. Gard je nedavno izdala četvrtu knjigu u serijalu ‘Destiny’, u kojem glavnu ulogu ima Hrvatica Katja.

U knjigama koristi priče koje je čula kao djevojčica

Rosemary Gard odrasla je u hrvatskoj zajednici u sjeverozapadnoj Indiani. Otac je rodom iz sela Strašnik, a u Ameriku je otišao sa 15 godina, 1907. Majka joj je rođena na području koje je kasnije bilo Čehoslovačka, no Rosemary kaže kako ju je uvijek doživljavala kao Hrvaticu jer je pripadala hrvatskoj župi i organizacijama i pričala hrvatski.

U svojim knjigama o Katji Rosemary koristi priče koje je čula kao djevojčica. Čak je i sama Katja osmišljena prema stvarnoj osobi, Rosemarynoj majci za koju Gard kaže kako je bila prelijepa. 
Daleke 1956. Rosemary je provela tri mjeseca u rodnom selu svog oca, što joj je poslužilo kao izvor inspiracije za prvu knjigu više od pola stoljeća kasnije. Prva knjiga, Destiny’s Dowry, započinje u kasnim godinama 19. stoljeća i prati Katju još otkako je bila beba. Četvrta knjiga, izdana prošle godine, prati Katjinog supruga, dalmatinskog ribara Stevu na putu iz Indiane u rodni New Orleans. Rosemary knjige voli usporediti sa Dr. Živagom. Ali, kaže, bez politike.
wtecFzI.jpgRosemary Gard (foto: Edda Taylor)
Prvu knjigu napisala zbog svoje odrasle djece

Rosemary ima punu podršku svoje obitelji. Osim spisateljstvom, Rosemary se zajedno sa suprugom bavi procjenom vrijednosti antikviteta i nekretnina. Prvu knjigu je napisala za svoju već odraslu djecu, koja su željela znati više o svojim djedu i baki. I ne samo to – kćer joj je kao model pozirala za naslovnice knjiga, dok ih je sin uređivao.

– Četvrta knjiga je već dobro prihvaćena, a ‘vani’ je manje od mjesec dana. Jedan čovjek me nazvao i rekao da je pročitao knjigu u dva dana i oduševio se. Naručio je sve četiri knjige za božićni poklon nekome. Čini mi se da ljudi vole moje knjige zbog detalja koje opisujem. Mnoga unučad i djeca imigranata nisu znali kako je u Europi bilo teško i kako je bilo teško živjeti u novoj zemlji, ne poznavajući običaje i jezik. Sve te informacije dajem čitateljima, ujedno im pružajući zanimljivu priču – kaže nam Rosemary.

Zanimljivo, unatoč romantici, Rosemary je dojma da su mnogi muškarci stariji od 30 godina strastveni čitatelji njenih knjiga. Naravno, nisu jedini.

– Nadam se da će peta knjiga biti posljednja u seriji Destiny. Nisam je još počela pisati, ali znam što ću reći čitateljima. Umjesto talionica u Indiani, svoje likove sam u četvrtoj knjizi preselila u New Orleans, gdje su se naselili mnogi dalmatinski ribari. Nastavit ću s njima u New Orleansu – otkriva nam autorica.

Za prve tri knjige, Rosemary je dobila nekoliko nagrada. Četvrtu još nije stigla prijaviti na niti jedan natječaj.

– Ove knjige postaju mnogo više nego što sam se ikad nadala – zaključuje. 

Datum objave: 04.01.2016.