Autor: Zoran Stupar

Josip Joe Pavičić ugledni je hrvatski poduzetnik iz Kanade i predsjednik kanadskog nogometnog prvaka, Croatia Toronto. Pavičić vjeruje da je izbor Tihomira Oreškovića kao mandatara hrvatske vlade nada za stvaranje uvjeta za sigurno ulaganje hrvatskih iseljenika u Domovinu.

Pavičić godinama živi u Torontu, koji je tek 60-ak kilometara udaljen od Hamiltona, u kojem je živio Orešković. Obojica su Ličani (iako je Orešković rođen u Zagrebu), pripadnici tamošnje velike hrvatske zajednice i poslovni ljudi, neminovno je bilo da im se putevi susretnu. Iako ga ne poznaje dovoljno da bi se usudio precizno nagađati kakav će Orešković biti premijer, dobro je poznavao njegovog oca. Dane Orešković, školovani inženjer, je iz Hrvatske s obitelji i malim Tihomirom, 70-ih preselio u Hamilton. U uspješnom industrijskom gradu zaposlio se u tvornici kao radnik i bio vrlo aktivan u hrvatskim iseljeničkim društvima. Devedesetih godina bio je i predsjednik HDZ-a za Hamilton.

– Moglo bi se reći da su Oreškovići tipičan primjer jedne hrvatske obitelji u Kanadu koja je vezana uz Domovinu i san o povratku – kaže nam Pavičić.

Naš sugovornik naglašava kako je dijaspora danas potpuno odsječena od Hrvatske, ekonomski i politički. Oreškovićev izbor za mandatara to bi, vjeruje, mogao promijeniti.

– Ovo je nada za zbližavanje i stvaranje uvjeta za sigurno ulaganje hrvatskih iseljenika koji to žele, ali su se, kako je poznato iz niza primjera, opekli. Zato je ovo što se dogodilo u Hrvatskoj ozbiljan pomak koji ulijeva optimizam, što sam primijetio i u Domovini – zaključuje Pavičić.

Joe Pavičić u Kanadi se, između ostalog, bavi proizvodnjom dijelova za svemirske letjelice i zrakoplove. 

Datum objave: 29.12.2015.