Autor: Hina/CroExpress

Povelja Kulina bana koja se smatra prvim pisanim dokazom o državnosti Bosne i Hercegovine čuva se u Rusiji a sadašnje vlasti Bosne i Hecegovin odlučile su zatražiti njen povrat što je u srijedu i službeno učinio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Kako je potvrđeno iz sjedišta Ministarstva civilnih poslova BiH u Sarajevu, Osmanović je zahtjev za povrat povelje tijekom dana predao ruskom ministru kulture Vladimiru Medinskom.

Učinio je to tijekom sudjelovanja na međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu.

Kako se navodi u priopćenju, Osmanović je podsjetio ruskog ministra da se u upravo u Sankt Peterburgu čuva jedno od najvažnijih kulturnih dobara za BiH odnosno povelja Kulina bana.

‘Povelja Kulina bana od neprocjenjive je važnosti za povijest BiH. To je prvi poznati diplomatski dokument izdat od jednog bosanskog vladara vladaru druge države, te pisan na domaćem jeziku. Kao takav, ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-povijesnog i jezičnog nasljeđa koje bilježi srednjovjekovna Bosna’, kazao je Osmanović ruskom ministru obrazlažući zahtjev.

Izrazio je nadu kako će ruske vlasti pokazati razumijevanje za argumente BiH i uvažiti zahtjev za vraćanje povelje.

Povelja Kulina bana danas se čuva u knjižnici Ruske akademije znanosti.

Poveljom koja potječe iz 12. stoljeća ban Kulin, tadašnji bosanski vladar, obvezao se dubrovačkom knezu Krvašu na prijateljstvo i zajamčio Dubrovčanima pravo slobodnog putovanja i trgovine na teritoriju tadašnje bosanske države. Ujedno se smatra prvim diplomatskim dokumentom pisanim bosančicom.

Uz original povelje načinjena su i njena dva prijepisa a sva tri su čuvana u Dubrovniku sve do 19. stoljeća kada je primjer koji se smatra originalom ukraden te je na kraju završio u Rusiji.

BiH je i ranije tražila povrat povelje no ruske su to vlasti odbijale s obrazloženjem da dokument pripada i njima jer je dio slavenske povijesne tradicije.

Datum objave: 16.12.2015.