Po uzoru na središnji međunarodni događaj za mlade, koji se svake druge godine održava u Europskom parlamentu u Strasbourgu, nacionalna inačica u Varaždinu sudionicima će također ponuditi niz aktivnosti i rasprava, interaktivne radionice, predstave, kreativni, zabavan i poučan program.

Više od tisuću mladih Europljana sudjelovat će u studenome u Varaždinu u dvodnevnom programu za mlade Ø BORDERS, a sastojat će se od radionica o demokratskim procesima i koncerata, objavio je u četvrtak Ured EP-a u Hrvatskoj.

U fokusu dvodnevnog programa od 25. do 26. studenoga, nazvanog Ø BORDERS bit će mladi, njihovo znanje, znatiželja i inovativnost, istaknuli su organizatori.

Program će se sastojati od radionica o demokratskim procesima i javnim politikama, ali i koncerata i prilika za druženje, a organizatori su varaždinska udruga mladih V.U.K. i centar P4 koji su dobili bespovratna sredstava Europskog parlamenta za organizaciju.

“Pratili smo i još uvijek pratimo zbivanja u Europi i ostatku svijeta pa smo i kreirali program koji će obrađivati teme vezane za demokraciju i važnost izbornih procesa, migracije, zelene politike i općenito geopolitiku”, rekao je jedan od voditelja programa Nino Preložnjak, dodavši da su sva navedena područja itekako važna mladim ljudima.

Partneri programa su Mreža mladih Hrvatske i Savez izviđača Hrvatske, a punu podršku prijavi dao je i Grad Varaždin, rekao je Preložnjak.

Jelena Brcković, članica koordinacijskog tima, rekla je da program ima tri pravca koji će sudionike voditi kroz kulturu mladih i njihovo uključivanje u političke procese i ponuditi prostor za umrežavanje.

“Očekujemo gostovanja aktivista, donositelja odluka, europarlamentaraca, visokih dužnosnika i organizacija iz cijele Europe. Također, pripremamo dobar glazbeni program i partyje”, dodala je Brcković.

Organizatori su istaknuli da je proces pisanja prijave bio zahtjevan, no da se trud itekako isplatio jer će Varaždin u studenome biti domaćin više od tisuću mladih ljudi iz cijele Europe.

Natječaj za takozvani lokalni europski događaj za mlade (EYE), dio je parlamentarnih inicijativa u sklopu Europske godine mladih 2022. kojima se mlade potiče na aktivno sudjelovanje u oblikovanju budućnosti. Po uzoru na središnji međunarodni događaj za mlade, koji se svake druge godine održava u Europskom parlamentu u Strasbourgu, nacionalna inačica u Varaždinu sudionicima će također ponuditi niz aktivnosti i rasprava, interaktivne radionice, predstave, kreativni, zabavan i poučan program, stoji u priopćenju Ureda EP-a u Hrvatskoj.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.04.2022.