Na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda za rezoluciju koja Rusiju suspendira iz tog tijela glasale su 93 države, protiv su bile 24, a 58 država bilo je suzdržano.

U rezoluciji se navodi kako “Opća skupština UN-a suspendira državu članicu iz Vijeća za ljudska prava UN-a zbog grubog i sustavnog kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava počinjenih od strane Rusije u Ukrajini”. 

Povukavši paralelu između događanja u Ukrajini i genocida u Ruandi, rezoluciju je pred Općom skupštinom obrazložio ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergiy Kyslytsya. Kazao je kako je rezoluciju kosponziralo više od pedeset država članica UN-a. Među njima je i Hrvatska.

Ruska je diplomacija rezoluciju nazvala „naporima male grupe država predvođene Sjedinjenim Državama koje žele izolirati Rusiju i uništiti postojeću arhitekturu UN-a“.

Kina je glasala protiv

Kina je glasovala protiv rezolucije, poručivši da podupire teritorijalni integritet svih zemalja uključujući i Ukrajinu i mirno rješenje sukoba, ali ne podupire rezoluciju koja, tvrde, nije pisana transparentno. Indija je bila suzdržana.

Rezoluciji su se usprotivile ruske saveznice u globalnom forumu: Kazahstan, Venezuela, Sjeverna Koreja, Iran, Sirija, Kuba, poručivši kako je rezolucija politički dokument i pokušaj zapadnih zemalja da ovladaju svijetom, te da rezoluciji nije prethodila neovisna istraga.

Uoči zasjedanja Opće skupštine, Rusija je uputila pismo nekim državama u kojima je upozorila da će glasove za rezoluciju, kao i suzdržane, smatrati „neprijateljskom gestom“ s posljedicama za bilateralne odnose.

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda ima 47 državu članicu, sjedište mu je u Ženevi. Rusija je u drugoj godini trogodišnjeg mandata tijela zaduženog za promociju i zaštitu ljudskih prava. Prije Rusije, iz Vijeća je 2011. suspendirana Libija zbog nasilja snaga lojalnih tadašnjem čelniku Moameru Gadafiju nad prosvjednicima.

Vijeće je u ožujku otvorilo istragu o optužbama za kršenje ljudskih prava, uključujući i ratne zločine počinjene u Ukrajini nakon ruskog napada.

Ovo je treća rezolucija Opće skupštine UN-a od početka ruske invazije na Ukrajinu koja osuđuje Moskvu.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 07.04.2022.