Na početku euharistijskog slavlja u Kelkheimu ove nedjelje, župnik fra Marinko Vukman srdačno je pozdravio dominikanca, patera Dietharda Zilsa, koji je nedavno proslavio svoj 80. rođendan. U ime zajednice zaželio mu je obilje zdravlja, te ujedno čestitao jubilej dominikanskog reda, koji slavi 800. obljetnica osnutka. U pozdravnom govoru istaknuo je fra Marinko, da je p. Zils i pisac i pjesnik koji govori sedam jezika, a da svaku zemlju čiji jezik poznaje, naziva svojom drugom domovinom, ali Hrvatska mu je posebno na srcu. Zaljubljenik je u pjesmu, ljude i našu domovinu, kojoj je posvetio svoju zbirku pjesama, ‘Pilger des Wortes’. Knjiga je izašla za vrijeme povijesnog prebiranja, u doba rata, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Svim je svojim srcem osjećao rat i bol kojeg je proživljavao hrvatski narod i zato je jedan od omiljenih dominikanaca među Hrvatima, ali je poznat i u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini.

U svojoj uvodnoj riječi p. Zils, istaknuo je radost da može predvoditi svetu misu na hrvatskom jeziku, kojega je naučio u Njemačkoj, a izvježbao u Bosni i Hercegovini, gdje je boravio više od godinu dana. Mladim je Hrvatima poručio, kako je on ‘našao’ hrvatski jezik u Njemačkoj, te se nada da ni oni kao Hrvati nikada ne bi smjeli izgubiti svoj hrvatski jezik.

Osvrnuvši se na nedjeljno evanđelje, predvoditelj slavlja istaknuo je, da je Krist sebe najčešće nazivao: ‘Ja sam Put. Ja sam Istina. Ja sam Život. Ja sam svijetlo svijeta. Ja sam Pastir dobri. Nikada nije rekao da je kralj, samo jedanput. To je bilo u najbjednijem stanju – pred Pilatom.’ Upravo je p. Zils povukao paralelu s jednim iskustvom o kojemu je pričao, kako je otkrio na nastrašnijem mjestu ovoga svijeta, u Auschwitzu, da je Isus kralj mira. ‘Tamo su naši njemački nacisti ubili više od milijun ljudi. Njima su rekli kada su ušli u taj logor, da tu nema izlaza osim u dimu kroz dimnjak.’

‘Ako je to zadnja riječ, onda su oni bili u pravu, oni zločinci. To nije moguće. Moja duša kaže da tako ne može biti. Ako bi bilo tako, onda ne bi htio živjeti na ovomu svijetu. Mora biti nešto drugo, neki drugi izlazak iz toga svijeta. To je život. To je mir, vječni mir. To je uskrsnuće’, rekao je p. Zils. Na tom mjestu najokrutnije smrti, našao je uskrsnuće i mir, ali ne u punom značenju te riječi, nego nadasve kao nada i mir, kao inspiracija za novi način života, Isusov način života. ‘Isus je kralj mira. Ako gledamo oko sebe, svijet, onda skoro nigdje mira pravoga nema. Samo mržnja, rat. Ima zlodjela, zločina. Sve ima, samo ne pravoga mira’, dok je Isus zapravo taj kralj mira, koji se krije među nama i u nama, istaknuo je p. Zils. ‘Mi volimo i želimo taj mir, zato treba na tome raditi. Bog to ne radi sam, on traži i treba nas’, kao širitelje mira.

Svetkovinu Krista Kralja, u Kelkheimu, svojim je pjevanjem uljepšao mješoviti zbor pod vodstvom s. Magdalene Višić i orguljskom pratnjom Hrvoja Barnjaka. Na kraju svetih misa, p. Zils je predstavio nedavno izišlu knjigu u prigodi njegovog 80. rođendana, pod naslovom ‘Trotz & Träume. Zwischen Politik und Liturgie’. Riječ je o pjesmama i mislima o raznim životnim temama koje Zils upućuje mladim ljudima. Jedno cijelo poglavlje na hrvatskom jeziku posvećeno je Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Posebno je simpatično bilo, kada je omiljeni dominikanac citirao Dragu Ivaniševića: ‘Kud god idem sa mnom je Hrvatska.’ Istaknuo je, da on Hrvatsku i hrvatski narod uvijek nosi u svom srcu, te je potaknuo sve, ali posebno djecu i mlade, da vole svoju domovinu, da je nikada ne zaborave i kuda god idu, da je nose u svojemu srcu.

Pogledajte fotogaleriju (klik na sliku):


Kelkhem: svetkovina Krista Kralja (22.11.2015.)


Autor: CroExpress Datum objave: 25.11.2015.