Uskoro će vidjeti koliko će učinak sankcija oslabiti njegovu zemlju, naglasio je Biden.

Rusiju će skupo koštati invazija na Ukrajinu, rekao je u četvrtak navečer američki predsjednik Joe Biden. 

Ruski napad po naredbi predsjednika Vladimira Putina “flagrantno je kršenje međunarodnog prava”, kazao je američki predsjednik u obraćanju naciji iz Bijele kuće. “Putinov potez je gola agresija”, rekao je Biden.  Ali uskoro će vidjeti koliko će učinak sankcija oslabiti njegovu zemlju, naglasio je Biden.

Oštre sankcije Rusiji, koje je najavio Biden, će putem kontrole izvoza biti usmjerene na ruski financijski sustav i tehnološki sektor. 

“Danas sam odobrio nove sankcije prema Rusiji. To će koštati rusko gospodarstvo i bit će dugotrajne”, rekao je.

Dodao je i kako SAD ne djeluje sam te da su izgradili koaliciju više od 50% svjetskog gospodarstva protiv Rusije.

Biden je rekao kako će ograničiti rusko poslovanje u dolarima, funtama i eurima.

“Ruska burza se danas srušila. Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkog financijskih sustava. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB. Zamrznut ćemo im milijarde dolara u SAD-u”, rekao je Biden.

Dodao je i kako su udarili rusku industriju visoke tehnologije i kako će im onemogućiti modernizaciju vojske.

“Sutra će se održati summit NATO-a na kojem će biti 30 zemalja. Tamo ćemo dogovoriti daljnje korake. Samo ove godine poslali smo vojnu opremu vrijednu 650 milijuna dolara”, rekao je američki predsjednik.

Naglasio je još jednom kako se američka vojska neće boriti u Ukrajini.

Neće razgovarati s Putinom

Na novinarsko pitanje hoće li razgovarati s Putinom rekao je kako je ovo sad već veliki sukob i kako ne planira razgovarati s njim.

Upitan kako će se zaustaviti Putin te prijeti li nuklearnim udarom Biden je rekao kako ne zna čime prijeti, ali zna što je napravio.

– Nitko ne očekuje da će sankcije zaustaviti Putina. Rusi znaju što im je Putin napravio, o tome se radi. On neće odustati zbog sankcija, rekao je Biden.

Na pitanje želi li Putin ići i dalje od Ukrajine Biden je odgovorio potvrdno pa je upitan je li podcijenio Putina.

“Nisam ga podcijenio. Pročitao sam sve što je rekao i napisao. Čuli ste što je rekao, njegove ambicije su puno veće od Ukrajine, on želi ponovo uspostaviti SSSR. Njegove ambicije su u direktnom konfliktu s onim što želi ostatak svijeta”, istaknuo je američki predsjednik.

Belgijski premijer kazao je da EU treba Rusiji uvesti sankcije koje “grizu”

Belgijski premijer Alexander De Croo u četvrtak je kazao da zemlje Europske unije moraju uvesti još oštrije dodatne sankcije protiv Rusije i njezine vladajuće elite, nakon što je Moskva pokrenula potpuni napad na Ukrajinu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 24.02.2022.