Autor: Hina/CroExpress

Francuska je u utorak službeno zatražila da se po prvi put aktivira članak Lisabonskog ugovora koji govori o uzajamnoj pomoći nakon ‘oružane agresije’.

‘Upravo sam se pozvao na članak 42.7 Ugovora EU’, objavio je na Twitteru francuski ministar obrane Jean Yves Le Drian, koji sudjeluje na sastanku ministara obrane zemalja članica EU-a.

Članak 42., stavak sedmi Lisabonskog ugovora nikada do sada nije korišten. Evo što u njemu stoji:

‘Ako je država članica žrtva oružane agresije na svoje državno područje, ostale države članice obvezne su pružiti joj pomoć i potporu svim sredstvima kojima raspolažu, u skladu s člankom 51. Povelje Ujedinjenih naroda. To ni na koji način ne dovodi u pitanje poseban karakter sigurnosne i obrambene politike odreñenih država članica.

Obveze i suradnja u ovom području moraju biti u skladu s obvezama preuzetima u okviru Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora, koja, za države koje su njezine članice, ostaje temelj njihove kolektivne obrane i forum za njezinu provedbu.’

A evo što stoji u gorenavedenom članku 51. Povelje UN-a:

‘Ništa u ovoj Povelji ne dira prirodno pravo individualne ili kolektivne samoobrane u slučaju oružanog napada na nekoga člana Ujedinjenih naroda sve dok Vijeće sigurnosti ne poduzme mjere potrebne za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti. Mjere koje članovi poduzmu u vršenju toga prava samooobrane odmah se dojavljuju Vijeću sigurnosti i nipošto ne diraju u ovlasti i dužnosti Vijeća sigurnosti da na temelju ove Povelje djeluje svakog časa na način koji smatra potrebnim za održavanje ili uspostavljanje međunarodnog mira i sigurnosti.’

Zemlje članice Europske unije jednoglasno su podržale zahjev Francuske, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

‘Danas su zemlje članice jednoglasno dale snažnu potporu i izrazile spremnost da pruže traženu pomoć’, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare.

Datum objave: 17.11.2015.