Austrijska vlada odlučila je nakon konzultacija sa saveznim državama i Gecko komisijom (Komisija za upravljanje pandemijom u Austriji) ukinuti sve dosadašnje mjere protiv Covida-19.

U potpunosti se ukidaju G-pravila (s izuzetkom osjetljivih područja kao što su domovi za starije osobe i bolnice), ukida se policijski sat, a dopušteno je i otvaranje noćnih klubova i kafića. FFP2 maske i dalje su obvezne u javnom prijevozu, supermarketima, poštanskim uredima, bankama i bolnicama.

Od subote, 5. ožujka necijepljenima će biti dopušten ulazak na sva mjesta koja su ranije bila obuhvaćena propisima o 2G ili 3G pravilima – i to bez testa. Restorane, hotele i slično ubuduće će moći ponovno posjetiti svi – i to bez ikakvih dokaza. U domovima za umirovljenike i starije osobe, kao i u bolnicama ostaje na snazi ​​3G pravilo za zaposlenike i posjetitelje.

Maska još potrebna u javnom prijevozu i u trgovini

​​FFP2 maska se i dalje mora nositi u javnom prijevozu i na autobusnim postajama, u trgovinama s nužnim namirnicama (ljekarne, maloprodaja hrane, banke, pošte itd.), kao i u bolnicama i domovima za starije osobe. Inače, za zatvorene prostorije vrijedi “preporuka” za FFP2 masku. Kako je već najavljeno, necijepljenima će do 5. ožujka, za ulazak u restorane, kafiće i noćne klubove biti potreban valjan test na koronu.

Ovaj prelazak sa 2G na 3G pravilo ne odnosi se samo na ugostiteljsku i hotelsku industriju, već i na sportske objekte i žičare te na razna kulturna i glazbena događanja.

Međutim, Beč je već unaprijed jasno dao do znanja da će i dalje zadržati primjenu 2G pravila.

Guverner Gradišća Hans-Peter Doskozil je ranije za austrijsku novinsku agenciju APA izjavio, da se odluka Komisije o obveznom cijepljenju očekuje prije 15. ožujka, što bi moglo, prema pisanju austrijskih medija, dovesti do obustave obveznog cijepljenja. Povjerenstvo se tek formira, rekao je Nehammer. Mückstein je naglasio da je uz to nužna visoka stopa imunizacije “kako nas na jesen ne bi iznenadila nova varijanta virusa”.

Objavljuje CroExpressSrijeda, 16. veljače 2022.

Öffnungen ab 19. Februar und 5. März

19. Februar: Aus für 2G 

  • 3G statt 2G: Bereits ab 19. Februar kriegen Ungeimpfte wieder alle bisherigen Vorteile der Geimpften zurück: Sowohl in Gastronomie, Hotellerie, Events als auch -und das wird heute neu beschlossen -in Gondeln, Liften und allen Sportbereichen fällt 2G. Als Übergang soll dann bis zum Freiheits-Tag am 5. März 3G gelten.
  • In höchst vulnerablen Settings (Alten- und Pflegeheime/Krankenhäuser) bleibt für Besucher 2G+ Voraussetzung, wobei Antigen oder PCR-Tests gültig sind
  • 2,5G für Mitarbeiterinnen und Mitarbeiter in Alten- und Pflegeheimen sowie Krankenhäusern
  •  Sperrstunde bleibt bei 24 Uhr
  • Weiterhin Verbot von Nachtgastronomie, Stehgastronomie und Barbetrieb;
    Konsumationsverbot ab 51 Personen
  • 3G am Arbeitsplatz bleibt bestehen 

5. März: Alle Regeln fallen

  • Wegfall aller Maßnahmen, außer für höchst vulnerable Settings (Alten- und Pflegeheime/Krankenhäuser: 3G für Mitarbeiter, Dienstleister und Besucher)
  • Öffnung der Nachtgastronomie, Aufhebung des Konsumationsverbots bei Veranstaltungen
  • FFP2-Pflicht in höchst vulnerablen Settings (Alten- und Pflegeheime/Krankenhäuser), in öffentlichen Verkehrsmitteln samt deren Haltestellen und in Kundenbereichen des lebensnotwendigen Handels (Apotheken, Lebensmitteleinzelhandel, Banken, Postgeschäftsstellen, etc.)
  •  In allen anderen Settings gilt für geschlossene Räume eine FFP2-Empfehlung  Präventionskonzepte und COVID-Beauftragten überall beibehalten
  • 3G als generelle Regel bei der Einreise aus sämtlichen Staaten (ausgenommen VirusvariantenGebiete) 

Autor: CroExpress Datum objave: 16.02.2022.