Autor: CroExpress

Peticiju ‘Stop trovanju djece’, koju su CroExpress i hrvatsko iseljeništvo u ponedjeljak pokrenuli kako bi ukazali na problem zagađenja Slavonskog Broda od strane rafinerije u obližnjem Bosanskom Brodu, u samo jednom danu potpisalo je više od 3500 ljudi
OVDJE POTPIŠITE PETICIJU <<<

Vaši potpisi stižu iz svih krajeva svijeta, a najviše je onih kojih se to izravno tiče – Brođana. ‘Dosta je bilo trovanja!’ ‘Svatko zaslužuje udisati čisti zrak!’ ‘Pomozite našoj djeci da imaju zdrav i bezbrižan život.’ ‘Možda potaknemo institucije da rade svoj posao’, samo su neke od poruka koje ste ostavili uz svoj potpis.

– Od srca se zahvaljujem na spremnosti Vašeg portala za angažiranjem na rješavanju gorućeg problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Već više od 8 godina Brođanke i Brođani su žrtva puzajuće smrti: prekoračenja zagađenja zraka su i preko 40 puta(!) veća od europski dopuštenih granica. Broj slučajeva karcinoma, osobito kod djece, povećao se od vremena prije rada rafinerije, a posljedice će se tek pokazati – kaže nam Petar Bašić, mag.hist., jedan od stanovnika Slavonskog Broda koji se već godinama bori za pravo na čist zrak u svom gradu.

Bašić podsjeća da se već sedam godina ‘Građanska inicijativa za čist zrak’, ‘Eko integral’ i ‘Brođani kažu dosta’ bore za rješenje problema, ali pomaka nema. Najnovije inicijative predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prema Rusima, kaže, nemaju nikakve rokove.

– Plinifikacija rafinerije koja bi barem smanjila zagađenje za 70-80% bit će ostvarena nikad pa ni tada. Milorad Dodik je rekao da ga ‘plin iz Hrvatske ne zanima’ već traži plinovod iz Srbije (300 km i nekoliko stotina milijuna eura). Čak i da se pronađe novac, takav projekt bi trajao godinama – pojašnjava Bašić.

On je odlučio osobno pokrenuti građansku tužbu protiv Janafa koji isporučuje naftu u rafineriju, ukoliko Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sa ministrom Slavenom Dobrovićem na čelu ne zaustavi Janaf do 31. ožujka. Tražit će privremenu sudsku mjeru zabrane transporta nafte dok se rafinerija ne modernizira. Pozvat će i sve udruge, poduzeća i pojedince da se priključe masovnoj građanskoj tužbi, a razmišlja i o podizanju kaznene prijave protiv odgovornih.

Datum objave: 21.03.2017.