Pandemija koronavirusa zahvatila je sve zemlje svijeta osim njih 10, u kojima nije registriran niti jedan slučaj zaraze Covidom-19

Područje u koje koronavirus nije stigao nalazi se istočno od Australije, a riječ je o pacifičkim otočnim državama: Palau, Mikronezija, Maršalovi Otoci, Nauru, Kiribati, Solomonski otoci, Tuvalu, Samoa, Vanuatu i Tonga, piše BBC.

Ipak plaćaju cijenu

Iako nemaju problema s epidemijom, koronavirus je opustošio njihova gospodarstva, od kojih mnoga ovise o turizmu.
Primjerice, Palau je u 2019. imao 90.000 turističkih dolazaka što je pet puta više od njihova broja stanovnika. No, ova državica granice je zatvorila krajem ožujka, a jedini gosti hotela su stanovnici koji se vraćaju iz inozemstva i prvo moraju u karantenu.

Maršalovi otoci
manje ovise o turizmu, više o ribarstvu, no i tu ima problema. Brodovima koji dolaze iz zemalja koje imaju slučajeve zaraze zabranjen je ulazak dok ostali moraju biti u karanteni na moru 14 dana prije ulaska.
Maršalovi otoci specijalizirani su za akvarijske ribe, ali je izvoz pao za 50 posto, kao i izvoz tune.

Prema procjenama Asian Development Bank’s Pacific Economic Monitor, BDP zemalja koje su jedine na svijetu bez slučajeva koronavirusa past će u ovoj godini od pet do gotovo 10 posto.

Može se zaključiti da koronavirus možete držati izvan svojih granica, ali ga ne možete pobijediti. Dobiva na ovaj ili onaj način, izvještava BBC.

Autor: CroExpress Datum objave: 24.08.2020.