NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.04.2018
tekst
tekst

BiH

IZETBEGOVIĆ TVRDI Uhićenja u Orašju provedena su nespretno, ali mi na to nismo utjecali

Foto: Hina/Fena

Hrvatsku vidi kao glavnog partnera.

Br. pregleda: 1189

Foto: Hina/Fena

Autor: Hina/CroExpress

Uhićenja u Orašju provedena su ‘nesretno i nespretno’, nije se vodilo računa o političkom aspektu, političari nisu imali o tome informacije i da su ih imali bilo bi drugačije, ali političari ne bi smjeli utjecati na pravosuđe te u tome nema sudjelovanja bošnjačke politike, izjavio je u utorak u Bruxellesu predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

‘Postoji teza da se to napravilo namjerno, ali da je bilo političkog utjecaja ne bi se tako dogodilo jer mi smo izrazito zainteresirani za dobre odnose s Hrvatskom. Mi Hrvatsku vidimo kao našeg glavnog partnera, kao najbitnijeg susjeda. Da se moglo, kao što se ne može utjecati na rad tužiteljstva, to se ne bi dogodilo. Dakle, to je nesretna koincidencija da se, na dan kada se Hrvati prisjećaju svojih mrtvih i kada ni na koji način ne treba uznemiravati narod, uhiti deset ljudi u Orašju, branitelja. Međutim, mi ne utječemo na rad tužiteljstvo i sudova i nemamo informacije što oni namjeravaju raditi’, rekao je Izetbegović koji je u utorak sudjelovao na sastanku Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

‘Naročito je začuđujuće adresiranje problema na bošnjačku politiku koju ja predstavljam. Vršiteljica dužnosti nedavno smijenjenog tužitelja koji je bio Bošnjak, jest Hrvatica, ona je pokrenula čitav postupak, uhićenje je provela SIPA, kojoj je na čelu Srbin. Radi se o zločinima koje su eventualno počinili Hrvati u odnosu na Srbe, dakle tu Bošnjaka ni na koji način nema, tako da se nepotrebno daje takva dimenzija’, rekao je Izetbegović.

‘Ovaj ispad koji se dogodio ne bi trebao utjecati na odnose Hrvatske i BiH, Hrvatska je naš lobist na europskom putu. Mislim da ćemo ovu nenamjernu distrakciju prevladati i da ćemo nastaviti surađivati sve bolje i bolje’, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je o uhićenjima u Orašju govorio u odgovorima na pitanja hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, Joze Radoša i Marijane Petir, koji su ukazivali na mogućnost političkih manipulacija u tom slučaju. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici nacionalnih parlamenata država članica, među njima i Hrvatskog sabora – predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i član odbora Tomislav Saucha.

Izetbegović je u svom istupu govorio o putu BiH prema Europskoj uniji, Istaknuo da je u posljednjih 18 mjeseci nakon dugogodišnjeg zastoja napravljen veliki napredak i to zahvaljajući promjeni pristupa EU-a, koja više ne traži da se prvo riješi ustavna pitanja oko kojih nema suglasnosti, nego da se to ostavi za kasnije, a da se najprije rješavaju socijalno-ekonomska pitanja.

Što se tiče provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, Izetbegović je rekao da bi to trebalo uključiti u pregovaračka poglavlja, a ne postavljati kao uvjet prije otvaranja pregovora o članstvu u EU-u.

Istaknuo je da se pitanje izbora hrvatskog člana predsjedništva BiH ne može riješiti kroz izborni zakon nego ustavnim promjenama kroz provedbu presude Sejdić-Finci.

Izetbegović je govorio o negativnom utjecaju Rusije na stanje u BiH i pri tome pohvalio srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. ‘Drago mi je da gospodin Vučić ne igra tu igru tako da nemamo osovinu Moskva-Beograd-Banja Luka. Gospodina Vučića svakako treba podržati’, rekao je Izetbegović.

09.11.2016.

S potpisivanja ugovora (foto: Vlada.hr)

'POTEZ HRVATSKE JE NEKOREKTAN I NEDOBROSUSJEDSKI' Predsjedatelj Vijeća ministara BiH opet napao hrvatski megaprojekt

24.04.2018.

Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su u ponedjeljak ugovor. Više>

Foto: Hina

IZETBEGOVIĆ O NOVOM RATU U BIH 'Ne mislim da će ga biti, no moramo se pripremati za 'ne daj Bože''

13.04.2018.

Izetbegović je ocijenio kako nema ničega lošega u tome što vojne tvornice u BiH povećavaju proiozvodnju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije