NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Kolumne

POGLED IZ ISELJENIŠTVA Pernar u Hrvatskom saboru širi moskovsku propagandu

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Ivanu Pernaru samo je trebalo staviti pod nos da nije Rusija bila ta koja se zauzimala za hrvatsko osamostaljenje.

Br. pregleda: 6044

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Autor: Gojko Borić

Treba li zastupnika Živog zida Ivana Pernara shvatiti ozbiljno? Na prvi pogled ne, ali ako ovako nastavi sa svojim verbalnim provokacijama koje nailaze na opasne odjeke u Putinovoj Rusiji, svakako. Neovisni politički savjetnik Vjekoslav Krsnik ovako ocjenjuje Pernarove nastupe u Saboru: 'Kao saborskom zastupniku nitko Ivanu Pernaru ne može zabraniti da govori što hoće, pa tako i njegove poglede na hrvatsku vanjsku politiku. '

Treba podsjetiti da je Ivan Pernar tek svršeni medicinski tehničar, a ne politolog, odnosno stručnjak za teme u kojima iznosi anarhistična stajališta. Nevolja je u tome što u Saboru sjede, uz vrlo rijetke iznimke, uglavnom neznalice koji nemaju pojma ni o domaćoj, a kamoli o vanjskoj politici, a tu su se našli po inerciji potpuno pogrešnog izbornog zakona. Zato nije bilo replike na njegove hvalospjeve Putinu i ruskoj vanjskoj politici koja nikad, pa ni danas, nije sklona Republici Hrvatskoj, kad se radi o hrvatskom susjedstvu. 

Rusija stajala na strani Miloševića

Ivanu Pernaru samo je trebalo staviti pod nos da nije Rusija bila ta koja se zauzimala za hrvatsko osamostaljenje nego je u doba veklikosrpske agresije otvoreno stajala na strani Slobodana Miloševića.Sam Vladimir Putin nedavno je izjavio kako je rusko-zapadno sukobljavanje počelo raspadom Jugoslavije, dok je propast Sovjetskoga Saveza označio 'najgorom geopolitičkom tragedijom 20. stoljeća'.

Možemo s velikom vjerodostojnošću tvrditi da je Rusija u to vrijeme imala Putina za predsjednika, Moskva bi oružjem i tzv. dragovoljcima poduprla agresiju Miloševićeve Srbije protiv Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Pernar to uopće ne želi znati već bezočno tvrdi kako je NATO prijetnja cijelom svijetu, kako bi, da nema Rusije, SAD bio u mogućnosti bombardirati i uništiti svaku zemlju koja ne služi američkim interesima, kako je SAD kriv za migrantsku krizu itd. 

Kao glasnogovornik Putinove administracije

Obraćajući se premijeru Plenkoviću, Pernar ne govori istinu: 'Rekli ste da treba poštivati territorijalni integritet pa su zato Rusi navodno krivi za krizu u istočnoj Ukrajini, što je po meni pogrešna činjenica jer u istočnoj Ukrajini Rusija nema svoju vojsku niti policiju, niti djeluje tamo. A što se tiče Krima, Krim nije na silu zauzet, to je bila volja naroda, građana Krima. Rekli ste da zauzimate stav EU prema Rusiji zbog situacije na Krimu. Ali na Krimu nije jedan metak bio ispaljen tamo su građani Krima sami na referendumu odlučili da žele biti dio Rusije.' (hr.n1info.com).

To je toliko izvan svake istine da normalnom promatraču izgleda kao da se zastupnik Pernar pretvorio u glasnogovornika Putinove administracije. Postoje bezbrojni dokumenti, pogotovo satelitski snimci, iz kojih se vidi da su Rusi sa svojim kolonama vojnih kamiona opskrbljavali proruske pobunjenike u istočnoj Ukrajini oružjem, municijom i drugom ratnom opremom, da su ruski tenkovi i oklopnjaci, topništvo i drugo oružje snimljeni na ukrajinskom teritoriju, da je čak i Putin priznao kako je poslao svoju vojsku na Krim (bez vojničkih oznaka, što je protivno Ženevskim propisima o vođenju rata), da je tzv. referendum na Krimu bio održan pod prijetnjom ruskih tenkovskih topova, da su ukrajinski vojnici na poluotoku dospjeli u rusko zarobljeništvo, da su ruski ratni brodovi napali ukrajinske i zaplijenili ih, da strani promatrači, osim nekih iz europskih desničarskih (!) stranaka, nisu smjeli doći na Krim da nadgledaju referendum i izbore itd.

Scenarij ruskog osvajanja Krima bio je sličan srbijanskoj intervenciji pri proglašenju tzv. Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj. Njemački lijevo liberalni tjednik Spiegel (br.36/2014.) pisao je kako Rusija vodi protiv Ukrajine 'rat bez objave rata'. Sve do danas! Moskva je više puta pregovarala sa zapadnim predstavnicima (razgovori u Minsku) o okončanju ‘hibridnoga rata’ protiv Ukrajine, ali uvijek je kršila svoja obećanja da će utjecati na pobunjenike u istočnoj Ukrajini, dok Krim nikad ne želi vratiti Ukrajini, čijim ‘prisjedinjenjem’ je prekršila dva važna dokumenta europske i svoje politike, Helsinšku povelju o nepromjenjivosti europskih granica bez pristanka pogođenih država i Budimpeštanski protokol o teritorijalnom integritetu Ukrajine u zamjenu za kijevsku predaju atomskog oružja Moskvi. 

Ostali u Saboru drijemaju

Sve bi to zastupniku Pernaru moralo biti poznato, ali on i dalje širi, čak preko ruskih režimskih medija, moskovsku propagandu, a ostali u Saboru, osim Plenkovića i malog broja zastupnika, i dalje drijemaju u svojim dobro plaćenim foteljima. Pernar hvali i rusku intervenciju u korist diktatora Asada u Siriji, intervenciju u kojoj ruski zrakoplovi ubijaju školsku djecu i uništavaju konvoje humanitarne pomoći. Može li zastupnik Pernar mirno spavati gledajući na televiziji razmrcvarena dječja uda, njihove mrtve oči i vapaje roditelja? Njegova usporedba NATO-a s Njemačkom pod Hitlerom, odnosno slanje jedne male postrojbe Hrvatske vojske u okviru NATO-a u baltičke zemlje, koje je Pernar doveo u vezu s Hrvatskom legijom na istočnoj fronti za vrijeme Drugog svjetskoga rata (!), izazvali su u Saboru burna negodovanja, ali treba ići dalje i u javnosti organizirati bojkot Živog zida kao nove ‘ibeovske partije’. Zašto predsjednik stranke, Ivan Vilibor Sinčić i njegova životna družica, ne interveniraju protiv ruskog agitatora Pernara? Čak ni najgori kominfobirovci za vrijeme komunističke Jugoslavije nisu tako afirmativno govorili o ‘majčici Rusiji’ kao što to sad čini Ivan Pernar.

Jesu li zastupniku Pernaru razvidne činjenice da su se dvije autoritativne, ako ne i diktatorske države, preko svojih prijateljskih zemalja i stranaka opasno približile Hrvatskoj, takorekoć na puškomet, naime Putinova Rusija i Erdoganova Turska? Rusi su itekako nazočni u Srbiji i Republici Srpskoj, investicijama i vojnim instruktorima. U reportaži o tzv. vladi u egzilu samoproglašene Republike Srpske Krajine sa sjedištem u Beogradu (Globus 28.10.), saznali smo kako se ti jadnici nadaju ‘pogodnom geopolitičkom momentu’ u kojemu bi uz pomoć Putinove Rusije ponovno zavojevali protiv Hrvatske i uspostavili svoju pseudo državu.

Oni računaju da bi to moglo biti u skoroj budućnosti, za oko pet godina. Ovo nije bezazlena prijetnja. Rusija već po drugi put priređuje s Republikom Srbijom zajedničke vojne manevre nedaleko od hrvatske granice. S druge pak strane u susjednoj Bosni i Hercegovina sve je nazočnija Erdoganova Turska čije se vodstvo brzim koracima udaljuje od Europske unije. Turski predsjednik najavljuje uvođenje smrtne kazne, a prema podacima ‘Frankfurter Allgemene Zeitunga’ (31.10.) u Turskoj je dosad izbačeno iz državne službe više od 60.000 činovnika, što je čistka neviđena u bilo kojoj demokratskoj državi. Preminuli bošnjački prvak Alija Izetbegović svojedobno je Bosnu i Hercegovinu ‘ostavio u amanet Turskoj’! To nije šala, to je potajna želja i sadašnjeg bošnjačkoga vodstva. Nisu to prijetnje bez konkretne pozadine, jer što se Turska bude više udaljavala od EU-a, ona će se sve intezivnije infiltrirati na Balkanu i u srednjoj Europi, jer više ne će imati obzire prema Bruxellesu.

Osim toga, teroristički islamisti gotovo ne skrivaju svoje položaje u susjednoj Bosni i Hercegovini, državi bez državotvorne kohezje, i upravo radi te mlitavosti njezino bošnjačko vodstvo sve više biva ekstremno i ekspanzionistički nastrojeno, što se tako zorno vidi u njegovoj ‘ofenzivi na Stolac’ sa ciljem da prodru do Jadrana, što Mletačka Republika i Austro-Ugarska nikad nisu dopustile, osim željom Dubrovačke Republike u Sutorini i Neumu, koji hrvatski komunisti, za razliku od crnogorskih u Sutorini, nisu htjeli priključiti Hrvatskoj. Ove vanjskopolitičke ugrozbe trebale bi izazvati itekako velike zebnje i pripreme vojne naravi u Hrvatskoj, a zastupniku Pernaru treba s time u vezi, podacima i argumentima, odgovoriti . Svatko može zaštićen saborskim imunitetom govoriti što ga je volja, ali i tu postoje granice. One na kojima izabrani predstavnik naroda ugrožava sigurnost naroda i države koja ga plaća.
07.11.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart