NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.06.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

HKM WIESBADEN Nakon dva desetljeća službe oprostio se fra Ante Bilokapić

Foto: KTA

Svečano misno slavlje u punoj crkvi Sv. Kilijana u Wiesbadenu.

Br. pregleda: 3889

Foto: KTA

Autor: IKA/CroExpress

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Wiesbaden u nedjelju 6. studenoga svečano se, nakon skoro dvadeset godina službe voditelja misije, oprostio fra Ante Bilokapić. U službu novog voditelja misije uveden je. fra Miron Sikirić.

Svečano misno slavlje u punoj crkvi Sv. Kilijana u Wiesbadenu, u kojoj se Hrvati katolici okupljaju na središnje misijsko misno slavlje, predvodio je dr. Bilokapić, a propovijedao je delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj Ivica Komadina. U koncelebraciji su bili voditelj HKM Giessen fra Marijan Petričević i župnik župe sv. Ive u Podmilačju i izaslanik provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića fra Filip Karadža, a u asistenciji đakon u HKM Giessen Mate Valjan i njemački đakon Uwe Großa, koji su navijestili evanđelje na hrvatskom i njemačkom jeziku. Misnom slavlju prisustvovao je i Heribert Schmitt, koji je na čelu Referata za zajednice drugih materinskih jezika Biskupije Limburg, gradski dekan Wiesbadena Klaus Nebel i predstavnica Generanog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Marica Jukić. Misnom slavlju prisustvovala je i skupina školskih sestra franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu, koje djeluju u Mainzu.

Sve je na početku pozdravio delegat Komadina, izrazivši radost tako velikim brojem vjernika na misnom slavlju. Novi voditelj misije dr. Sikirić zajedno s okupljenom zajednicom molio je Vjerovanje te je tako obnovio i svoja svećenička obećanja na početku preuzimanja službe. Heribert Schmitt je svima prenio pozdrave limburškog biskupa mons. Georga Bötzinga i pomoćnog biskupa Thomasa Löhra, koji je dr. Bilokapiću uputio pismo koje je pročitao Heribert Schmitt.

Prigodnu riječ uputili su i gradski dekan Nebel i đakon Groß. Heribert Schmitt je pročitao i dekret biskupa mons. Georga Bötzinga o imenovanju dr. Sikirića novim voditeljem HKM Wiesbaden. Delegat Komadina je uime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda i hrvatskih svećenika i pastoralnih suradnica i suradnika iz Njemačke zahvalio dr. Bilokapiću na radu, trudu i svemu što je učinio tijekom skoro dvadeset godina u ovoj hrvatskoj misiji na dobro povjerenih mu vjernika. Izrazio je dobrodošlicu o. Mironu kojemu je zaželio dobru suradnju s vjernicima, članovima pastoralnog vijeća, s. Auksilijom i tajnicom

Na kraju je prigodnu riječ uputio dr. Bilokapić koji je istaknuo kako mu je bilo ugodno djelovati u toj zajednici te je zahvalio svima s kojima je djelovao i surađivao. Dr. Bilokapić se vraća u domovinu gdje će u samostanu Sv. Ante na Poljudu u Splitu obnašati službu gvardijana. Vjernici su darovali dr. Bilokapiću na odlasku: misnicu, albu, kalež, ciborij, križ, fotoalbum za sjećanje s proteklih njegovih pastoralnih godina u Wiesbadenu i cvijeće, a dr. Sikiriću prigodnu svijeću i cvijeće.

Misno slavlje svojim je skladnim pjevanjem animirao misijski mješoviti zbor pod vodstvom s. Auksilije Milić i orguljskom ptatnjom prof. Rajka Radišića i Nikoline Dedić. U dvorani župe sv. Kilijana izveden je prigodni program na kojem su nastupili mješoviti misijski zbor, mali misijski dječji zbor i misijska folklorna skupina djece, mladih i odraslih. Potom je za sve priređen zajednički objed.

Dr. fra Miron Sikirić rođen je 17. listopada 1968. u Paklarevu kod Travnika. Osnovnu školu završio je u Paklarevo i Turbetu, gimnaziju u Visokom, novicijat u Sarajevu (1988.-1989.), filozofsko-teološki studij u Sarajevu i Samoboru (1988.-1994.), postdiplomski u Rimu gdje je magistrirao na temu ‘Teologija kanonskoga prava u ekleziologiji II. vatikanskog sabora’ i doktorirao s tezom ‘Communio kao temelj i formalni princip kanonskoga prava’. Za svećenika Franjevačke provincije Bosne Srebrene zaređen je 29. lipnja 1994. u Sarajevu.

07.11.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0