NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

OGLASILI SE 'TIGROVI' 'Uhićenja danas u Orašju, a već sutra u Mostaru, Busovači, Žepču...'

Foto: SIPA

Smatraju da sva dosadašnja događanja u BiH, pokazuju jasne i neskrivene iskazane interese Sarajeva i Banja Luke.

Br. pregleda: 16822

Foto: SIPA

Autor: Hina/CroExpress

Predsjedništvo Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi u petak navečer je priopćilo da daju bezrezervnu potporu uhićenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju i njihovim obiteljima, a optužnice protiv njih ocjenjuju manipulacijom i stvaranjem nesigurnosti među Hrvatima u BiH te poticanjem iseljavanja Hrvata, što je svojevrsno ‘etničko čišćenje obje Federalne jedinice’.

Pitaju može li se nakon uhićenja deset pripadnika HVO-a, na čelu s umirovljenim generalom Đurom Matuzovićem i Markom Dominkovićem, očekivati i druga uhićenja u drugim krajevima BiH u kojima su Hrvati uspjeli opstati i obraniti se od svih koji su ih napadali i pokušavali protjerati ili izbrisati s lica zemlje.

Kako bi se pomoglo hrvatskim braniteljima HVO-a i njihovim suborcima iz Udruge traže ‘žurne i efikasne mjere i protumjere državnih tijela, Republike Hrvatske, obustavu jednosmjerne 'suradnje' s BiH, žurno traženje svih mogućih mjera i aktivnosti od tijela EU, NATO i Haškog suda, a djelovanje predstavnika Republike Hrvatske u tim tijelima usmjeriti na rješavanju sadašnje situacije i pomoći uhićenima, kao i predlaganje Rezolucije o stanju ljudskih i nacionalnih prava Hrvata u BiH’.

Također traže ‘punu institucionalnu zaštitu svih branitelja HVO-a i HV-a, i na prostoru Republike Hrvatske i izvan granica Hrvatske’, kao i ‘objavu imena svih odgovornih u državnim tijelima koji su’, kako procjenjuju, ‘svojim neradom ili izdajom omogućili jednostranu 'suradnju' s pravosuđem BiH, i njihovu odgovornost’.

Iz Udruge smatraju da sva dosadašnja događanja u BiH, pokazuju jasne i neskrivene iskazane interese Sarajeva i Banja Luke.

‘Ti interesi sada su potpuno razotkriveni i jasno artikulirani. To je posebno vidljivo što se optužnice zajednički fabriciraju u tim sredinama, koordinirano uhićuju samo pripadnici hrvatskog naroda, posebno u krajevima BiH koje su Hrvati uspješno obranili od svih koji su posezali za njima. Sada u Orašju, a već sutra u Mostaru, Busovači, Žepču i drugdje, ali i u Republici Srpskoj’, navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo Udruge ratnih veterana 1. GB ocjenjuju da je riječ o manipulacija s optužnicama i uhićenjima, što je izravno ‘sračunata na stvaranje nesigurnosti i dodatni poticaj iseljavanju Hrvata iz BiH, ili slobodno možemo ukazati na etničko čišćenje obje Federalne jedinice’.

Zaključuju kako to dokazuju reakcije i izjave političara iz druga dva entiteta u BiH.

‘Mi 'Tigrovi' dajemo punu potporu uhićenim hrvatskim braniteljima HVO-a i njihovim obiteljima koje sada proživljavaju vrlo teške trenutke. U subotu, 5. studenoga, obilježavamo svoju 26. obljetnicu osnutka najslavnije postrojbe 1. Gardijske brigade ‘Tigrovi’ i tijekom obilježavanja svakog trenutka mislit ćemo o svim našim uhićenim suborcima, a tijekom molitve i Svete mise molit ćemo se da im dragi Bog pomogne i čuva ih’, stoji u priopćenju Predsjedništva Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade 'Tigrovi'.

05.11.2016.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

DUGA JE RUKA NJEMAČKE PRAVDE Hrvat zadržan u zrakoplovnoj luci u Stuttgartu jer nije platio kaznu

21.02.2018.

Hrvat je na licu mjesta morao platiti kaznu od 223,50 eura. Više>

Youtube snimka zaslona

KRIŽEVČANIN NAPUSTIO POSAO I živi od najposjećenijeg šahovskog YouTube kanala na svijetu

21.02.2018.

Mnogima sigurno zvuči nevjerojatno da netko u Hrvatskoj može živjeti od šaha. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu